pühapäev, mai 08, 2005

Tiiger

Olime vanaema suvilas. Peale minu olid seal vanaema, Klaus ja veel keegi vendadest. Pidime minema suusatama. Küsisin, et kuidas me saame minna suusatama, kui lumi on ära sulanud. Mulle vastati, et meil on külmutusseadmed. Need torgati veeämbritesse, kus vesi jäätus mõne sekundiga. Nii saime neli ämbritäit lund, mis suusatama kaasa võtta.

Avastasin, et "Postimees" avaldab maleülesandeid. Siis meenus, et ta avaldas neid ka varem, ainult teises kohas. Mõtlesin, et kas välkmales peab ka olema mänguplaan või oli see ainult Keresel. Paavo Kivine küsis mult, kas kirjanike matše veel korraldatakse. Ma vastasin, et ma ei tea, mind pole enam kutsutud. Ta ütles, et peaks jälle korraldama, sest ta tahab mängida. Edasi jätkas ta segaselt hääldades nii, et sain aru, et ta ütles vist, et Steinfeldt oskas mitut minu luuletust peast lugeda. Ütlesin, et jah, saatsin Steinfeldtile raamatu "Uneriik". Kivine ütles: "Ei, Steinfeldti klubis." Järeldasin, et ta räägib vist kellestki teisest ja et see klubi on vist üldse mõne varasema Steinfeldti järgi nimetatud. Olin Paide köögis ja tahtsin hakata pesema, et peale seda magama minna. Köögis oli ka Siiri. Hakkasin koos Pillega bussiga Paidest Tartusse sõitma.

Olin joonistanud jutustava pildi, Lauri Õ. oli joonistanud selle järgi teise jutustava pildi, mis vastas minu maitsele vähem. Mõtlesin, et kui mina enam ei joonista, jääb areng seisma. Vaatasin teisi pilte, mille Lauri oli kopeerinud ja millega ta jätkas. Mõtlesin, et kopeerida oskab ta hästi. Tema kõrval istuv Toomas Õ. oli veelgi leidlikum, joonistades ühes käes korraga nelja harilikku pliiatsit hoides. Mõtlesin, et ise ma pole selle peale tulnud, et mitme pliiatsiga korraga joonistades saab pinda kiiremini katta. Kolmanda trenni poisina joonistas Tooma kõrval istuv Mihkel.

Ütlesin Tõnule, et ta kirjutaks iga nädal üles, kes meil külas käivad, siis teen ma sellest kokkuvõtte. Tõnu ütles, et ta ei viitsi. Ütlesin, et võin muidugi ise ka kirjutada.

Pidin hakkama uuesti kooli lõpueksameid tegema. Seekord võisid nad mul ebaõnnestuda. See tuli sellest, et vahepeal olin lõpetanud ka ülikooli, mistõttu kool ei tundunud enam nii tähtis, et selle pärast pingutada.

Kaks venda olid koos külalistega mängima hakanud. Ütlesin, et teisi nad muidugi ei kutsu, kui mänguga pihta hakkavad. Kui järgmise mehe kohta midagi selgus, kirjutasid tüdrukud järgmise nime üles. Mul üks hammas suus logises tugevasti. Ütlesin, et hambaarst tõmbaks selle kohe välja, aga seda ei ole vaja, sest olen juba kaua logiseva hambaga elanud. Siis tuli see hammas välja. Tegelased pidid fotograafile poseerima oma tiigriga. Tiiger hüppas kõrgelt aknast välja. Tegevus toimus Paide ühekorruselises majas. Filmi või raamatu lõpul ütles peategelane: "Siis sain ma aru, et seda tegi tiiger." Seni taltsas olnud tiiger muutus ootamatult tigedaks ja ütles vanade ajalehtede köidet lugevale peategelasele: "Seda ei tohi lugeda!" Ta keelas seda sellepärast, et lehest oleks selgunud, et peategelase isa ja venna murdis metsas tiiger. Tiigri eest ei saanud teise tuppa ka minna, sest seal märatses Tango. Tango oli hiigelahv. Tiiger hakkas mind vaheldumisi taga ajama ja minu teed blokeerima. Mõtlesin, et kuigi tiiger jookseb minust kiiremini, liigun vastavalt tema liikumisele. Siis saan lõpuks tema käest pääsedes öelda, et pääsesin tänu sellele, et tegutsesin plaani järgi.