kolmapäev, september 21, 2005

Rembrandt

Nägin unes, et mul oli naine, kes pidi magama trepil, sest ta oli voodist laiem.

Nägin unes, et ärkasin kahel hommikul järjest minutipealt õigel ajal ühe nime nimetamise peale, aga kolmandal hommikul öeldi üks sõna teisiti, mistõttu ma kukkusin voodist välja. Tahtsin Tõnule öelda, et ta nüüd läheks ohutuma koha peale magama, sest mina juba kukkusin esimest korda voodist välja.

Nägin unes, et Henn tahtis viimase meie pere poisina maletrennis käima hakata. Pidin ta kohale viima. Hoiatasin teda, et malega peab palju tööd tegema. Ta vastas, et ta seni pole viitsinud teha, aga nüüd kavatseb tegema hakata. Ta käis parajasti kümnendas klassis. Treeneriga oli ta juba tuttav, sest oli käinud laagris. Treener pidas ühte üliõpilast, keda nimetas tugevaks mängijaks, teadmata kadunuks, sest see ei olnud juba aasta telefoni vastu võtnud. Jõudsime isa ja Hennuga maleklassi, kui seal käis turniir. Isale pidi ütlema, et ta ei räägiks valju häälega. Isa oli seal esimest korda. Raamatukogu esisel platsil jooksime puude alla, et meid ei ründaks taevas lendavad kurjad linnud. Ma ei saanud kindlalt aru, kas nad meid puude all ei näe. Tulid paar kirjanikku, kellest üks oli O. Raun. Neil oli kaasas suur koer. Õnneks ei olnud koer kuri, mida näitas see, et ta ütles paar sõna inimkeeles. Aga mõtlesin, et ta võib minu peale kurjaks muutuda, kui ta mulle lähemale tuleb. Linnud tundusid olevat muutunud inimeste peale kurjaks sellepärast, et inimesed hävitavad loodust. Kajakad võisid olla kurjad sellepärast, et meres võis olla järel vähem kala kui inimesed arvavad. Hitchcocki film tundus olevat tulevikku ennustav.

Nägin unes, et mul oli hästi meeles, et Rembrandt elas aastatel 1606-1669, aga keegi oli tõestanud, et need aastaarvud ei ole õiged. Ma ei tahtnud siiski meelde jäänud ilusatest numbritest loobuda. Ema luges ingliskeelsest tekstist, et Rembrandt oli hindu, küsides, kas see oli nii. Vastasin, et võibolla on mõeldud, et ta oli hintu, mis tähendab midagi muud. Siis tuli mulle meelde, et üks Rembrandti vanematest võis olla Indiast pärit. igatahes oli tal raske elu. Tahtsin järgi vaadata eestikeelsest Rembrandti kohta käivast raamatust. Läksin võtsin selle riiulist. See oli alles kilepakis, nagu oleks mõeldud kinkimiseks. Ma ei saanud aru, kas meil peab kuskil teine eksemplar ka olema, sest mäletasin, et olen seda raamatut kodus avanud. Siis vaatasin, et kile sees on auk, mis tähendas, et olin saanud seda sealt välja võtta. Vanaema tuli vastu ja ütles, et raamat on vist vanaisa käest laenatud. Ütlesin, et ei ole, see on meie oma, meil on kogu kunstnike sari olemas. Kõndisin raamatukogus ja tahtsin vaadata, kas sinna on minu käsikirju hoiule võetud.

Nägin unes, et tahtsin Oudekkile teatada, et olen kõik tema kirjad kokku kogunud. Need olid trükitud A4 lehtedel lauanurgal virnas. Kõik kirjad olid maleteemalised ja diagrammidega. Mõtlesin, et kuskil peaks veel olema väiksemaid paberilipakaid.