teisipäev, oktoober 04, 2005

Ruum 401 ja teised

Nägin unes, et lugesin raamatust, et Stalini ajal olid ENSV ülemnõukogu liikmed näinud aknast, et teisel pool riigipiiri on laud kaetud. Nad olid roninud aknast üle piiri ja toidu ära söönud. ENSV valitsus pidi neid selle eest nuhtlema. Olin Paide suures toas, mille aken oli varem olnud riigipiir. Küsisin, mis riigile kuuluvad kõrvaltänaval asuvad saared. Raivo vastas, et Eestile. Ütlesin, et õige jah, mul läks meelest, et Paide asub Kesk-Eestis.

Nägin unes, et klassis 401 oli õpetaja Pulleritsu vene keele tund. Pullerits oli pannud mulle kirjandi eest kahe. See ajas mind vihale, sest ma olin ikkagi kirjandi valmis kirjutanud ja eelmine õpetaja nii rangelt ei hinnanud. Pullerits ütles, et üle kahe ma enam ei saa. Ütlesin, et kirjutan nüüd vene keeles ka terve vihiku pikkuse kirjandi, aga vigadega, et näha, kuidas ta selle eest kahe paneb. Mõtlesin, et ei kirjuta enam nende sõnade abil, mida tunnen, vaid mustandi kirjutan eesti keeles raske keelega ja tõlgin selle siis vene keelde. Käisin mööda klassi ringi ja pilkasin õpetajat. Viskasin toore muna põrandale puruks. Seejärel hakkasin seda koristama. Ütlesin, et nüüd saan aru, et kaks ei olegi väga halb hinne, sest mõned õpetajad panevad ühtesid ja nulle. Ivo rääkis, mida ta on edasi õppima läinud. Pärast kui temaga uuesti kokku sain, ütles ta, et jättis õppimise siiski pooleli, et haigus ei süveneks. Ma ei teadnud, mis haigus tal on. Mina oma haigusega sain õppida, aga Ivol võis mõni füüsiline olla. Ariel oli kooli üldse lõpetamata jätnud, mis selgus sellest, et klassi listi tellijate nimekirjas oli tema nime taha kirjutatud sulgudesse "liige", mis tähendas, et ta polnud lõpetanu. Ma ei pidanud seda õigeks, sest oli ka neid, kes lihtsalt teise kooli lahkusid, aga nende nime taha nii kirjutatud ei olnud.

Nägin unes, et isa andis tundi. Ta rääkis, kuidas muinasajal tulid laevad Skandinaaviast Pärnu sadamasse. Pärnu sadam oli tol ajal teises kohas, sest maismaa ei olnud veel merest nii palju kerkinud kui praegu. Saaremaal oli ka kõrgemaid kohti. Ütlesin, et see kõrgem koht oli ainuke, mis tol ajal Saaremaast veest välja ulatus.

Nägin unes, kuidas istusin klassis 401 otse klaveri vastas. Ariel püüdis mulle istumise alla kriidipuru ajada. Õnneks märkasin seda ja sain selle ära pühkida, aga kahtlustasin, et võin olla juba varem eelmise kriidipuru sisse istunud. Rääkisin, kui edukalt ma ülikoolis testi tegin. Kersti kuulis pealt ja ütles, et tema hakkas juba neljandas klassis edukalt teste tegema. Ütlesin, et tema tegeles sel ajal peamiselt õppimisega, aga mina peamiselt lugemisega. Kersti ütles, et ma lugesin ka veerides. Mina vastasin, et peale lugemise tegelesin ma vendadega mängimisega.

0 vastukaja: