teisipäev, november 01, 2005

Peatükk elust

Nõunik teatas:
"Tihane koputas aknale."
"Hea, et see UFO ei olnud," ütlesin mina. "Aga ega see tihane vihane ei olnud? Miskipärast lähevad riimi sõnad tihased-vihased-lihased."
Teine nõunik ütles:
"See võis UFO ka olla. Üks meist nõunikest kavatses UFO-ga kaasa lennata."
"Miks?" küsisin.
"Nõiad tekitasid temas hirmu külmade ilmade ees ja ta tahab mõnele soojale tähele minna."
Avasin ajalehe, et vaadata ilmateadet. Kui lubatakse veel soojakraade, saab ehk veenda selle nõuniku siia jääma. Aga pilk jäi esmalt peatuma artiklil sellest, et Rein Sikk on ka vihane. Ta tahtvat iga kord, kui ta vihane on, kaigast kätte võtta. Huvitav, mina olen mõelnud hoopis kuulipilduja ostmisele ja sedagi enam viimasel ajal mitte. Ta olevat sel aastal kolme uudise peale kohutavalt vihastanud. Mul ei tule selle aasta kohta algul midagi väga vihaleajavat meelde. Esimese asjana tuleb pähe, et jah, politsei tahtis hakata süütuid inimesi tänaval maha laskma. Aga Rein Siku kolm põhjust on hoopis teised, nagu edasi lugedes selgub. Ja minu nõunikku vihastas juba tavaline sügisene ilmateade.
Pean nõunikele pedagooogilise ettekande pidama. Loen oma varasema ettekande teksti, et näha, mida ma neile juba rääkinud olen. Selle poliitiline osa tundub mulle kehv, kirjanduslik osa palju parem. Sellepärast räägitaksegi ilukirjandusest, et see on poliitilisest kirjandusest ilusam.
Ettekande vahelt leian ka oma vanu joonistusi. Need on ka ilusad ja rahulikud. Küsin ühelt kunstieksperdilt, mida teine kunstiekspert neist arvab. Küsitletav ei oska arvata ja ise oskab ta midagi arvata ka rohkem realistlikest piltidest. Ütlen, et realistlikul pildil ei ole mõtet, sest reaalsus on niigi olemas. Lisan, et maja kujutav pilt ei ole realistlik, sest maja on ka ainult inimese tehtud kunstiteos. Kunstiekspert ütleb, et ega fotod ka realistlikud ei ole.
Märkan, et selle jutuajamise ajal on ilmunud uus "Vikerkaare" number. Avan selle kohast, kus on kirjutatud, justkui et kõiki olulisi filosoofia-alaseid teoseid on filosoofiahuvilised juba lugenud või neist kuulnud, igatahes ei piirdu nad vähemolulistest kuulmisega. Selles ma kahtlen, sest mõni filosoof võib ju kirjutada sahtlisse. Ja ega kui mina peaksin siia midagi olulist kirjutama, seda ka kõigile ütlema ei lähe. Hakkan nüüd neid mõtteid üles kirjutama. Pärast saab näha, mis päev toob.

0 vastukaja: