teisipäev, märts 14, 2006

Lennart Merest

Kirjutan siia mõned mälestused.

Lennart Mere pealt olen teeninud. Kui trükiti tema raamat, tuli üks lehekülg kogu tiraažil valesti välja. Läksin koos vendadega seda trükikotta välja rebima. Töö eest sain 50 krooni.

Ülikoolis käis meie kursusel üks poiss, keda hüüti Presidendiks, sest ta kandis Lennart Merega sarnaselt prille ja jäi loengutesse hiljaks. Kõige rohkem nalja sai sellega siis, kui Aadu Must rääkis arhiivinduse loengus, et arhiivi praktikal pidi keegi kirjutama paberitesse vist praktikant, aga ta oli ka ühe firma direktor, nii et ta kirjutas direktor, mis arhiivis tähendanud, nagu peaks ta ennast arhiivi direktoriks. Jutu lõpetas Must sõnadega: "Teil sellist probleemi ei teki. Või äkki on teil siin mõni president?" Selle nalja võis ta teha sihilikult, sest tema tütar käis samal kursusel.

Õige Lennart Mere kohta õpetas Mart Laar ülikoolis, et tema nimel on Tartu-Tallinna maantee kiirusrekord. See juhtunud aastal 1992 valimiskampaania ajal, kui Meri pidi juba Tallinnas rahvale kõnet pidama hakkama, aga oli alles Tartus duši all.

Meenutaks Mere kõnet vabariigi aastapäeval aastal 2000. Panin tähele, et ta rääkis punkt-punktilt kõigil teemadel, millest olin aasta jooksul internetis kirjutanud. Päris terve inimene ei oleks ehk sellist tähelepanekut teinud, aga tänu sellele jäi see kõne hästi meelde ja mäletan seda paremini kui Rüütli tänavust kõnet.

Merega sain rääkida ühel korral, kui ta tahtis helistada minu isale ja mina vastu võtsin. Ta arvas hääle järgi, et räägib õige inimesega. Mina teda hääle järgi ka ära ei tundnud, ehk sellepärast, et ta polnud enam president ja teda polnud ammu kuulda olnud. Nime ta ütles alles kõne lõpul.

Juhtus veel selline lugu, et mulle esitati kirjastuse sünnipäeval tema kohta üks küsimus, mille peale ma teda natuke kritiseerisin. Siis selgus, et ta oli samal ajal ise minu selja taga. Olin eelnevalt ringi vaadanud, et ta ei tulnudki, aga sel hetkel oli ta olemas. Ehk ta siiski ei kuulnud, vähemalt mina tema häält ei kuulnud.

Lennart Mere kohta olen siin blogis varem avaldanud ühe luuletuse ja mõned unenäod. Kirjutada võiks muudki, aga tänaseks siiski lõpetan.

0 vastukaja: