pühapäev, juuni 04, 2006

Tänav

Nägin unes, et läksin Kaunase puiesteele. Seal oli hoovide värvid ära vahetatud, et mind segadusse ajada. Läksin ikkagi pruuni hoovi juurde.

Hakkasin mõtlema, et kas ikka doktorantuuri astumata doktoritöö kirjutamine võetakse arvesse. Oleksin võinud üle küsima minna. Varem oli mulle ülikoolist öeldud, et läheb arvesse, aga nüüd nad ei pruukinud seda enam mäletada. Mõtlesin, et ma ikka mäletan osasid asju, mis ma ajaloos õppinud olen - et Jam Zapolski vaherahu sõlmiti 1582 ja Pljussa varerahu 1583 ning et Rooside sõda toimus 1455-1485. Seejärel lugesin raamatust, nagu oleks Rooside sõda alanud hiljem - oli toimunud kolm järjestikust sõda, millest ainult viimast nimetati Rooside sõjaks. See oli nähtavasti kellegi uuem seisukoht, mis võis olla ekslik. Mõtlesin, et kuna roos on vapi osa, siis selle seisukoha puhul on võibolla rooside sõda aetud segi lipulõppmänguga - et otsustavas sõjas tulid mängu vapid kui tugevamad märgid.

Vaatasin ajakirjast etturilõppmängu ja ei saanud sellest aru. Järgmistena vaatasid sama lõppmämngu koos Rei ja Särgava. Nad leidsid varsti, et valge peab lihtsalt etturiga lippu minema hakkama. Ütlesin, et selle peale mina ka ei tulnud, vaid vaatasin ainult kuningaga etturite juuurde tungimist. Tuul lõhkus akent. Mõtlesin, et sõda võib tulla ka siis, kui ma seda ise ei alusta. Arvutimängus Tsivilisatsioon võib heatahtlikkusest jätta oma rahvaarvu suurendamata, aga siis tulevad barbarid, kes sinu tsivilisatsiooni kerge vaevaga hävitavad. Ajaloos on alati olnud kaks liini - üks sõdade liin, teine sellega samaaegne kunsti liin. Aga kunstil on ka sellised alaliigid nagu lahingumaal.

Hakkasin lööma arvutisse Kiplingi luuletusi. Algul läks see edukalt, seejärel hakkasid ekraanile ilmuma tähtede asemel poolikud märgid. Kahtlustasin algul, et programm on tehtud meelega selline, et Kiplingi luuletusi sellega kirjutada ei saaks, et keegi neid ei varastaks. Kui kontrolliti, milles asi on, siis paistis, et võibolla esineb selline probleem siiski ainult minu kirjutamise ajal. Üks noor mees, kes meiega saunas käis, ütles, et ta käib ka homosaunas, kus kõik peavad alati nime kirja panema, aga tema paneb ennast kirja anonüümselt. Homosaunas oli erinevus see, et seal kõik vaatsid üksteist. Mulle tuli meelde, et see mees vaatas tavalises saunas ka korraks imeliku pilguga minu poole.

0 vastukaja: