teisipäev, juuli 18, 2006

Unenäod paranesid

Nägin unes, et vaatasime minu vana postkaardialbumit. Selles oli ilus talvepiltidega kaartide seeria. Mõtlesin, et talv saab mitte meeldida ainult neile inimestele, kes ei ole seda seeriat näinud. Rääkisin, millist suhtumist tekitavad kooliskäijale erinevad nädalapäevad: reede - kolm vaba päeva!; laupäev - miks kõik kodus on?; pühapäev - vastik, õppima peab hakkama!; esmaspäev - ilma magamata kooli! Märkasin, et jõulud on peaaegu käes. See tähendas, et pidin saatma ühe postkaardi. Algul mõtlesin saata ühe sellest talveseeriast. Aga see ei sobinud, siis oleks kogusse auk jäänud. Ostma ei tahtnud ka minna. Jäi üle küsida emalt, kellel pidi olema saatmiseks varutud rohkem postkaarte. Riivasin kogemata kuuske, nii et sellelt pudenes okkaid. Ühed inimesed rääkisid, et neil oleks eelmisel aastal kuusk peaaegu ümber läinud. Pärast seda oli nendega tehtud uuring, kus nad pidid rääkima, mis oleks juhtunud siis, kui kuusk olekski ümber läinud. Sel aastal läks neil kuusk täiesti ümber. Nüüd nad arvasid, et ümberminek sündis sellest uuringust.

Hakkasime ühest kohast ära sõitma. Selles kohas olime mina ja Klaus pilte joonistanud. Enda pildid võtsin ma kaasa, aga Klausi omi polnud keegi võtnud. Kui Klaus nägi, et kõik tema pildid lähevad kaotsi, muutus ta kurvaks. Seejärel olime kodus. Mul oli Pille pliiatsitopsides erilisi kirjutusvahendeid, mis olid raamatud. Pille andis need minu kätte. Ma ei mäletanud, kas ma olen need välislaenutuusest laenanud või ostnud. Laenata ma poleks neid hästi saanud, sest mul polnud enam kojulaenutusõigust. Pille oli kindel, et ma olen need ostnud. Ta ütles, et nii nagu ta ei hinda ühte õppejõudu, nii ei hinda ta ka Runnelit. Selle all mõtles ta mind. Mina vastasin sellele, et Pille ise õppis minust ülikoolis halvemini, sest ülikooli all mõtlen ma ainult bakalaureuseõpet. Mõtlesin, et inimesed on rumalad, kui arvavad, et hariduse eesmärk on haridus kätte saada. Mina õppisin küll parajasti doktorantuuris, aga mitte eesmärgiga see kunagi lõpetada.

Olin teinud Piirimäele referaadi. Ta oli teinud mulle märkuse, et ma olen selle jaoks peale tema raamatu kasutanud veel mingeid allikaid, siis ma pean neile ka viitama. Need muud allikad olid "Üldine ajalugu" (selle viimane peatükk) ja Piibel. Neist olin kirjutanud seda, kuidas maailma lõpus kogunevad inimesed Etioopia mäele, igalpool mujal on juba vesi. "Üldise ajaloo" lõpp oli ise Piibli lõpu põhjal kirjutatud. Piibli autorid nägid seega õieti ette, et inimtegevuse tagajärjel hakkab kunagi maailmamere tase tõusma. Oli öeldud, et kuni maailma lõpuni on maailm ainult merevaht, aga peale seda muutub elu tõeliseks. Mõtlesin, et mandrid võivad tõesti merevahust tekkinud olla.

0 vastukaja: