neljapäev, august 10, 2006

Moskva. Presidendid. Elu kallinemine.

Nägin unes, et olin metsas, kus langetati parajasti üks puu. Mõtlesin, et see puu langetamine on täpselt nagu minu unenäos. Langetatud puu oli väga pikk, nii et oli suur oht, et sellisele keegi kännust kaugel alla jääb. Kasvades puud millegipärast nii kõrged ei tundunud. Kiirustasin metsast välja, kus võidi veel puid langetada. Kõndisin edasi Moskva suunas. Moskvasse sisenesin mööda raudteed. Kõrvuti olid mitmed rööpapaarid. Mul õnnestus õigel ajal märgata, et kõnnin mööda selliseid rööpaid, mida mööda tuleb selja tagant rong. Läksin majja, kus me peatusime. Rääkisin seal Peebule toimuva sarnasusest unenägudega. Siis tekkis mul kahtlus ja ma küsisin Peebult, mis ta arvab, kas see on ka unenägu või päriselt. Peep ütles, et see on arvatavasti unenägu. Ma hästi ei uskunud teda, aga asi tundus nüüd veel kahtlasem. Mõtlesin, et kui Helinale tundus, et unenägu kestab terve öö, siis mulle tundub, et see unenägu on kestnud juba mitu ööpäeva. Ma ei suutnud enam eristada, mis sellel reisil on juhtunud päriselt ja mis unenäos. Olime reisil terve klassiga. Siin oli rühmade kaupa kirjutatud naljaprogramme, millele ei märgitud juurde, kes on millise programmipunkti autor. Kaks inimest käisid mul järjest sülles istumas. Edasi kõndides hakati mind ründama. Panin iga ründaja ühe hetkega selili. Nii sain jagu kõigist klassi poistest, kes must varem tugevamad olid olnud, samuti suurtest metsloomadest. Vahepeal kahtlustasin, et nad teesklevad meelega nõrkust. Ei mina ega keegi teine ei saanud aru, millest ma nii tugevaks olen muutunud. Aga see oli seletatav sellega, et aeg oli edasi läinud.

Nägin unes, et läksin vanaemale külla ja teised pere liikmed sel korral ei tulnud. Vanaema pool oli ka Liisa. Ütlesin talle, et kui minu eelmised külaskäigud on langenud male maailmameistrivõistluste ajale, siis sel korral on päris maailmameistrivõistlused. Ta küsis, mida see tähendab. Seletasin, et Bush ja Putin peavad läbirääkimisi ja kui nad kokkulepet ei saavuta, siis tuleb sõda. Televiisoris algasid uudised. Saade algas galaktika või tuumaplahvatuse pildiga. See pidi olema märk sellest, et läbirääkimistel ei saavutatud edu ja nüüd võiski oodata sõda. Aga saate jätkudes selgus, et ma olin varem valesti aru saanud - Ameerika presidendiga ei kohtunud Putin, vaid Gorbatšov. Ta kohtus kahe endise Ameerika presidendiga, kes olid temaga samal ajal võimul olnud. Nad kiitsid üksmeelselt heaks selle, et praegune Ameerika president on rohkem tuumarelva omamist rõhutama hakanud. Üldiselt tundusid kõik kolm endist presidenti vastavate maade praegustest presidentidest sõbralikumad. Siis ei olnud ime, et nende ajal rahvad vabanesid.

Nägin unes, et isa ennustas, et jää sulab ära, kuid seda lubatud aja jooksul ei juhtunud. Paksu jää sisse oli raiutud kraav. Käisin kaks korda keldris, kus olid toad. Kui läksin teist korda, olid seal Krister ja Reet. Reet oli vahepeal lauad ära koristanud. Edasi läksin kogunemisele, kus vanemad naised rääkisid, kui väga neile nende punased mütsid meeldivad ja et see ei ole normaalne, et me ei ela enam sama rikkalt kui Nõukogude ajal - siis sai mitu korda päevas rongiga sõita. Nad arvasid, et kord tuleb uuesti jalule seada. Mõtlesin, et nad ei saa aru, et vahepeal on ka välisriigid edasi arenenud ja vahe nendega on suurenenud.

0 vastukaja: