pühapäev, detsember 03, 2006

Neli unenägu

Nägin unes, et nimetati ühe kirikuõpetaja nime. Ma ei teadnud temast eriti midagi, aga rääkisin, et ta elab Virumaal, tundub rääkivat paremini kui kirjutab ja ühe unenäo andmetel on Eesti tähtsuselt teine-kolmas politseinik. Kui ta kandideeris presidendiks Isamaliidu esindajana, võivad unenäo andmed õiged olla. Presidenti valiti kahe kandidaadi vahel, tema oli sel juhul varuisik Isamaliidu kandidaadi kohale. Teine kirikuõpetaja rääkis Meelva talu kohta, et tema ehitas selle üles, aga nüüd seda talu enam ei armastata. Sellega ta mõtles, et meie pere ei ole seda korda teinud. Me ei öelnud selle peale midagi.

Sain teada, et üks maleklubi asub Ülejõel tänaval, mille nimi on Metsa tänav. Kui sinna läksin, siis nägin, et selle puuduseks on, et seal on ainult üks wc suure maja peale, nii et selle ukse taga peab järjekorras ootama. Sven rääkis, et tema elab selles majas ja saab ainukesena kodus käia, sel ajal kui teised klubis istuvad. Vihmand ütles mulle, et vaatas oma märkmetest järgi, et ma olen talle öelnud, et tahan temaga välkmatši mängida. Küsisin, millal ma seda ütlesin. Ma võisin seda teha ajal, kui ma sageli klubis mängimas käisin.

Tartu raudteejaama sõitis riigi tekke päevil rong, mida inimesed kommunistlikuna tervitasid, öeldes, et nüüd saab palju ajupesu. See tähendas, et sõna "ajupesu" ei olnudki tol ajal negatiivse tähendusega. Nüüd taheti ümber lükata ajaloo andmeid Tartu vallutamise kohta 24. veebruaril. Varem oli räägitud, et raudteejaamast mindi meie kooli, kus toimus lahing hoone pärast. Nüüd püüti näidata, et inimesed läksid sinna hõredalt väikeste rühmadena ja astusid sealt niisama läbi. Kui olin jõudnud koolimajja, mõtlesin, et otsustav lahing toimus viimasel korrusel kui viimses vastupanupunktis. Küsiti, kas 24. veebruar on üldse ajaloo teema, kas mõni ajaloolane on seda üldse uurinud, nii et saaks edasi uurida. Ütlesin huuli avamata, et selle kohta on küll olemas Vahemetsa raamat aastast 1988, aga seda on parem mitte lugeda. Mõtlesin, et midagi peaks veel kirjutatud olema, aga mul ei tulnud täpsemalt meelde.

Nägin, et Tartu rahu kohta on raamatu kirjutanud ka Jürgen. Selle raamatu olin ära unustanud ja polnud seda lugenud. Nüüd nägin, et see oli ilmunud aastal 1990, kui Nõukogude võim ei olnud veel päris läbi, mis sundis mõnest asjast natuke ettevaatlikumalt kirjutama. Järeldasin, et sellepärast mõned ongi arvanud, et Jürgen on endine kommunist. Raamatus oli kirjutatud, et Eestile soovitati neutraalsust, aga ta otsustas siiski astuda NATO-sse, et mitte julgeolekust ilma jääda. Mõtlesin, et imelik, et Rootsis soovivad kõik neutraalsust, aga Eestis on enamus neutraalsuse vastu. Raamatu arvustaja oli kirjutanud, et Eestile said esmatähtsaks langid. Algul mõtlesin, et selle all on mõeldud Rein Langi, aga seejärel tundus, et jutt käib metsa väljaveost Venemaale. Tuppa tuli Henn mingeid asju võtma. Üks vanem inimene kiitis, et Henn on töökas, lisades, et ta tahab, et teised ka oleksid. Ta ütles seda hästi valju häälega, et mina seda läbi poolune kuuleksin. Töökamaks muutuda ma ei tahtnud. Hakkasin vihast puhkima. Kui olin neli korda puhkinud, muutsin hingamise jälle vaiksemaks. Mõtlesin, et peaksin Helinale teatama kõigi Tartu maleklubide asukohad. Ühe poisi käsi oli olnud minu suu lähedal. Nüüd näitas ta käe pealt minu hambajälgi, öeldes: "Sa suudlesid mu kätt." Vastasin: "Ära kasuta roppe sõnu! Ma sõin."

0 vastukaja: