laupäev, jaanuar 06, 2007

Hollandi kaart. Klooster.

Nägin unes, et vaatasime kaardilt Hollandit. Seal olid linnad üleni peale kantud. Kaks linna olid väga suured. Üks linn jätkus teisel pool Belgia ja Saksamaa piiri. Hakkasin otsima Luksemburgi. Kui selle leidsin, osutus selle suhteline suurus veel väiksemaks kui tavalistel kaartidel. Kaardil olid Hollandi erineva elanike tihedusega piirkonnad tähistatud erinevate värvidega. Kesklinnad olid punased, kesklinnade keskkohad tulipunased, mis näitas eriti suurt tihedust. Küsisin, kuhu peab mahtuma veel Hollandi kuulus põllumajandus. Vastuseks näidati, et see peaks olema natuke hõredama asustusega piirkondades. Ühele autofirmale kuulus suur ovaalne maatükk. Kaardil oli näidatud, nagu võtaks suurema osa sellest enda alla võidusõidu ringrada. Arvasin siiski, et see on vaid illustratsioon ja tegelikult on ringraja pindala osakaal firma maast väiksem. Idapoolsetesse riikidesse jäi teise autofirma veel suurem maa-ala. Ütlesin, et see on ju Eestist suurem. See maa ei saa kõik sellele firmale kuuluda, vaid lihtsalt firma tootmine peab selle maa sisse ära mahtuma. Siis tuli välja, et omanikul on ikkagi palju maad. Omanik oli Veeber. Kaardil läksid jooned erinevatesse riikidesse, mis näitasid, millised parteid tal neis on. Eriti tõsteti esile, et üks partei tegutseb vaid ühe riigi ühes väikses osas. Eestis olid Veeberi parteideks vabadussõjalastele vastav ja Keskerakond. Keskerakonna nimi oli kirjutatud kujul The Estonian Liberal Central Party. Kuigi oli aru saada, et see oli tingitud liberaalsesse internatsionaal kuulumisest, ütles isa Veeberile, et tõlkima peaks täpsemalt. Veeber vastas, et Central Party võib tõlkida küll. Erinevad autorid tõlkisid parteide nimesid erinevalt, mis raskendas lugejal variantide tervikuks kokkuviimist. Laari ja Savisaare vahel oli vaidlus, kuidas tõlgendada esimese iseseisvusperioodi ajalugu. Siis oli tegutsenud parlamendi alamkojast kaks versiooni. Üks pidas õigeks ühte, teine teist. Üks koda kuulutati ülemkojaks. Laar jätkas Savisaare partei tegevust ja Savisaar Laari partei oma.

Mari S. näitas enda tehtud fotosid. Minust oli ta teinud reisil kolm fotot. Ühel sukeldusin ma teksajaki ja pikkade pükstega vee alla. Teised fotod olid ebaviisakamad - ühel vaatasin ma ühe tüdruku poole ja teisel vahetasin riideid. Ütlesin neid pilte nähes kaks korda ühte sõimusõna. Pilte hakati otsast peale näitama. Nüüd oli neid võõraste inimeste kohta juurde tekkinud. Hakkasin kahetsema, et olin Mari kohta sõimusõna kasutanud. Lootsin, et ta arvab, et ma ütlesin seda enda kohta, et ma fotodel selline olen.

Vaatasime kloostris, kuidas kloostrikoor laulab. Mõnda kooriliiget muutis laul nii kurvaks, et nad laulmise ajal nutsid. Mulle sellist mõju ei olnud. Kui uuesti oma vihikute poole vaatasin, ei leidnud ma ühte paberit üles. Küsisin, kas siis nunnad ka varastavad. Mul oli kooli kaasa võetud ja lauale laotud suur ports erinevate aastate vihikuid. Nii minust eespool kui ka tagapool istus Krister. Üks oli praeguses vanuses ja istus Arturi kõrval, teine oli veel väike ja istus Peebu kõrval. Hakati kohalolijaid kontrollima. Kui minu eesnime nimetati, tõstsin käe. Mõtlesin, et ei tea, kas seda märgati või pidin ma kuuldavalt jaa ütlema. Võibolla eelmised nimetatud ei olnud sellepärast öelnud, et neid ei olegi kohal. Siis tuli välja, et peale minu on ruumis veel kaks Simo-nimelist. Olin juba enda arvates käe tõstmisega endale teema tegelema hakkamiseks saanud, kuid nüüd hakkas tunduma, et see võis kuuluda ühele neist. Aga ma ei tahtnud enam endale võetud autoritarismi-teemast loobuda, sest minu meelest oli loomulik, et teema pidi kuuluma just mulle. Avasin ühe vana inglise keele vihiku, mille esikaane pöördele olin ühe pildi joonistanud. Tagapool oli veel pilte. Näitasin Sandrile esimest pilti, öeldes, et sellesse on peidetud üks luuletus, mille kõlast peab joonistatu järgi aru saama. Sander hakkas pilti uurima ja tundus ka midagi aru saavat. Eestikeelsele sõnale "need" tundus näiteks vastavat ingliskeelne teise tähendusega sõna "need". Ise ma ei saanud siiski enam aru, kas see on sama luuletus, mis oli kirjutatud kaanele järgnevale esimesele leheküljele. Teisel leheküljel olev pilt vastas võibolla selle luuletuse teisele salmile.

0 vastukaja: