esmaspäev, märts 12, 2007

Jõe lõpp

Emajõgi lõppes enne Sõpruse silda. Sõpruse silla alt algas Peipsi järv. Emajõest Peipsi järve viis kitsas nire, mis vahepeal üldse ei voolanud. Kaevasin nire sügavamaks, et ta pidevalt voolama hakkaks. Nii avanes Emajõele võimalus õlikihist vabaneda. Muidu oleksid pardid surma saanud. Nii pidi tekkima vee liikumine ka Võrtsjärve, mida muidu oleks ähvardanud kinnikasvamine. Aga minu kaevatud nire kippus ikkagi pidevalt otsa lõppema, sest ta tuli üle künka. Kaevasin teda kogu aeg uuesti lahti. Inimesed tulid vaatama, kuidas vesi oli mitut rada mööda voolama hakanud.

Läksin kooli poole. Teel olid suured koerad. Läksin seetõttu teisele poole teed. Koolis võtsin kotist välja raamatud, millest ma osadest enam ei mäletanud, kas ma olen need laenanud või tasuta endale võtta võinud. Need olid huvitavatel teemadel, näiteks saksakeelsed reisikirjad Aafrikast. Ma oleks pidanud tahtma nende raamatute pealkirju nähes neid endale saada. Aga hästi ei tahtnud ma küsida, kas ma olen need endale saanud, sest seda poleks võibolla mäletatud ja oleks lastud mul nende eest uuesti maksta. Koju jõudsin pool üksteist õhtul. Hakkasin lugema e-maile. Ühes e-mailis teatati, et Baumanni mõtted on tegelikult tavaliselt esmalt Arnold Rüütli välja käidud. Kirjade lugemise lõpetasin kell 11. Nüüd tahtsin nagu iga päev lugeda läbi ühe artikli. Inglise keele õpetaja ütles, et hakkame nüüd homse kontrolltööga pihta. Vastasin kurva häälega, et ma pole veel homseks õppinud. Ma ei teadnud, kas ma üldse selleks kontrolltööks veel õppima hakata jõuan. Lahendus oleks olnud homme mitte kooli minna. Nägin, et laual on arvuti, mille ülemine kiht liigub nagu kirjutusmasina võll. See trükkis koopia 1905. aastal ilmunud Gustav Suitsu ajaleheartiklist, milles autor vaidles Koidulaga. Mõtlesin, et seda artiklit pean ma veel oma peaaegu valmis uurimistöös kasutama, kuigi see on juba niigi liiga paks. Varem ma polnud seda artiklit kasutanud sellepärast, et seda polnud bibliograafias. Artikkel oli oluline selle poolest, et kui mul oli Gustav Suitsult töös tsitaat "Italia - nii olgu Eesti tulevik", siis selles artiklis oli Suits juba Itaalia suhtes kriitiliseks muutunud, kuigi ta oli tulpadena lisanud Itaalia fašistide juhtide ja väejuhtide ütlusi. Artiklis kritiseeriti lähenevat Itaalia-Etioopia sõda, kuigi selleni oli veel aastaid aega. Õppejõud oli arvanud, et Koidula suhtus Etioopiasse eriti positiivselt. Mina olin näidanud, et tegelikult oli Koidula suhtumine negatiivne. Sellest artiklist oli näha, et Suits suhtus Etioopiasse paremini kui Koidula. Võtsin kätte ka ajalehe originaali. Selles oli artikkel loetamatu, sest see oli nii peenes ja tuhmis kirjas. Seega oli tegemist targa arvutiga, mis oskas loetamatu kirja loetavaks muuta.

Istusin maamaja trepil. Mõtlesin, et laulusõnad "ainult kask on jäänud truuks mul surmani" räägivad sellest, et maamajade juures elavad puudest vanaks ainult kased. Selle maja juures olid ka alles hiljuti noored kased jämedateks muutunud. Algas äike. Mõtlesin, et kui vanasti räägiti, et äikse ajal ei tohi joosta, siis arvasime, et see tähendab, et kiired liigutused on halvad, mistõttu lugu tundus vahepeal uskumatu. Tegelikult on asi selles, et joostes kerkib inimese kohale higiauru sammas, mida mööda välk inimesele pihta lööb. Me ei läinud praegu kohe äikse eest majja, vaid hakkasime sinna äikse eest raudesemeid kandma. Minu meelest oli selline viivitamine riskantne. Üks meist toetas raudkepiga vastu maad. Keelasin teda, et ta muudab ennast niimoodi piksevardaks. Hargnesime suures rahvast täis majas, et suguharupealik kinni võtta. Ma ei teadnud veel, kuidas me ta üles leiame.

0 vastukaja: