neljapäev, märts 15, 2007

"Malekool" unenäos

Ärkasin öösel ja märkasin, et olin magama jäädes kraadiklaasi kaenla alla unustanud. See oli sealt pooleldi välja libisenud. Seetõttu võis see 37,2, mis ta näitas, olla tegelikust vähem. Tahtsin minna vannituppa vaatama, mida kraadiklaas täpselt näitab. Aga vannitoa tuli ei süttinud. Üks vend tegi kindlaks, et asi on selles, et väikse köögi laualambi lüliti on välja lülitatud. Nüüd jäi veel üle uurida, miks kaubamaja vastas olev latern alati ei sütti, kui ma selle lülitit vajutan. Järgmiseks lamasin jälle voodis, mis tähendas ühtlasi rahvast täis auditooriumis istumist. Paluti tõsta käed kõigil, kes on maainimesed. Enamus tõstsid käe, aga mina ei tõstnud, sest elan linnas. Aga keegi siiski tõstis minu eest minu käe. Ta põhjendas seda sellega, et kantrimuusikat kuulavad maainimesed. Hakkas kõlama kantrimuusika. Kõigepealt laul "Veelkord", kui see läbi oli, siis järgnes "Pseudo-western". Mulle tundus, et see unenägu kestab pool ööd ja et ma olen selle ajal pooleldi ärkvel. Lasti uksekella. Läksin koos Tõnuga avama. Ukse taga olid kaks soomlast. Rääkisime nendega soome keeles kõigepealt uksel ja seejärel tänaval. Aimasin kõigi sõnade tähendusi, aga täpselt ühtegi ei teadnud. Nii oli siin unenäos kõigi asjadega.

Uurisin Kerese "Malekooli". Tahtsin turniiriks ette valmistada Ponziani avangut, mida "Malekoolis" on nimetatud Inglise avanguks. Mind huvitas, mis nime Keres oleks siis andnud avangule 1. c4, kui ta "Malekooli" väljaandmisega selleni oleks jõudnud. Ponziani avangu tutvustamist alustas Keres sellest, et tõi ära kolm partiid oma kassi vastu. Kass tegi mõttetuid käike, mille vastu Keres võitis kiiresti. Algul arvasin, et kassi vastaseks valimisega tahab ta öelda, et võib mängida kasvõi iseendaga, aga ta lõpetas kassiga mängimisest ülevaate just sõnadega, et on vaja tugevamat vastast. Edasi küsis ta endalt, et vaatame, mis meistrite partiidest meelde tuleb. See oli nali, sest ta ei kirjutanud meistrite avanguvariante mälu järgi, vaid kirjutas need kuskilt maha. Nüüd nägin, et "kass" oli ka jutumärkides, seega oli kassist rääkimine samuti ainult nali ja Keres ei olnudki päris kassiga mänginud. Nüüd sain paremini aru, et kogu "Malekool" on kirjutatud naljatoonis, samas kui kooliajal olin seda lugema asunud täiesti tõsiselt. Lõppmängude osast mäletasin sellist nalja, et oli öeldud, et see on küll kõva rünnak, kui kuningal on tuli. M. Kolk oli ka seda nalja teinud. See oligi õigem naljatüüp, samal ajal kui minu naljad olid liiga karmid.

Klass valmistus sõitma ekskursioonile Hiiumaale. Mina ei kavatsenud kaasa sõita. Olin siiski kaks venda sõitjatena üles andnud. Seetõttu küsis õpetaja Volmer mult üle, kas ma olen hoiatanud, et vennad on vasakukäelised. Kui mult oleks küsitud, miks mina ei sõida, siis oleksin öelnud, et ma eelmisel aastal juba käisin Hiiumaal. Kodus nägin aknast, kuidas majast sõidab mööda auto, mis veab kahte hiigelsuurt saabast. Saapad katsid kogu auto katuse. Varsti järgnes tuletõrjeauto, mis vedas auto suurust labidat. Arvatavasti oli läheduses sündinud hiiglane, kellele viidi saapad kandmiseks ja labidas mänguasjaks. Nüüd jäi vaid oodata, millal see hiiglane inimesi ründama hakkab.

Sai läbi maleturniir, kus olid osalenud nii Ehlvest kui ka Oll, samuti mina. Voore oli olnud 10. Ma polnud kindel, kas ma sain 5,5 või 5 punkti, aga ütlesin Klausile, et 50% sain ikkagi täis. Klaus vastas, et ei saanud. Ütlesin talle, et ta õppigu protsenti arvutama. Aga varsti avastasin, et Klausil oli õigus. Nimelt tuli mulle meelde, et seda turniiri pole kunagi toimunud, vaid ma olen selle mõned aastad tagasi välja mõelnud ja kirjutanud vihikusse enda väljamõeldud tabeli. Huvitav oli siiski, et minu mängutugevus oli väljamõeldud turniiril sama, mis praegu juba päriselt. Praegu ma sain tõesti šveitsi süsteemis turniiridel 50 protsenti punkte. Osavõtjate keskmine reiting oli ka päris turniiride omale vastav. See tuli vist sellest, et olin reitingud maha kirjutanud "Eesti Malelehest" Võsu turniiri tabelist, kuigi enamuse osavõtjate nimed olin välja mõelnud. Endale olin pannud nii kõrge reitingu, mis mul ei ole veel kunagi olnud. See oli 100 punkti minu tolleaegsest tegelikust reitingust kõrgem. Aga võibolla ka täpselt tolleaegne reiting, sest võisin lugeda valesti. Hiljem olin samasse vihikusse kirjutanud ka reaalsete turniiride tabeleid. Peale maleturniiride oli seal veel ka väljamõeldud masinate võistluste tabeleid.

0 vastukaja: