esmaspäev, aprill 09, 2007

Jüngrid

Jeesuse osad jüngrid olid ketserid. Nad leiutasid monarhia ja soovitasid Jeesuse surma järel Rootsis selle kasutuselevõtmist. Inimesed olid esialgu vastu. Soovitus ei saanud minu arvates olla antud Rootsi riigile, mida polnud veel olemas, vaid ikkagi Rooma riigile, ainult et Rootsi territooriumil. Vaatasin nende jüngrite kohta filmi. Heli oli õudne, seepärast keerasin heli maha ja piirdusin lugemisega. Selle televiisori kõrval mängis teine televiisor teise filmiga, mille heli küll õudne ei olnud, aga keerasin selle ka maha. Jüngritel olid omapärased nimed. Televiisorist tuli välja käsi, mis ulatas mulle paberi. Käe omanik tahtis, et ma lepingule alla kirjutaksin. Vastasin, et ma ei mõtlegi mingile lepingule alla kirjutada. Lülitasin televiisori välja.

Tänaval peatus üks auto, kust tulid välja üks keskealine mees ja tema poeg. Nad ei teadnud täpselt, millisesse majja nad peavad minema. Nii läksid nad erinevates suundades. Mina läksin samas suunas selle keskealise mehega. Seal oli haigla, kuhu mind oli kutsutud Helinat vaatama. Ma ei leidnud teda palatist. Kahtlustasin, et olen palatiga eksinud. Aga kui ma selle ukse taga seisin, jõudis kätte see kellaaeg, kus Helina pidi palatisse tulema. Nii selgus, et palat oli siiski õige. Kuigi tegemist oli kopsuhaiglaga, ei köhinud Helina kordagi. Rääkisin alguses mõned sõnad, seejärel istusin vaikides. Kui ära minema hakkasin, ütles Helina, et ma võin homme ja ülehomme ka teda vaatama tulla. Vastasin, et homme ma küll ei tule.

Kanalil tehti veel kevadel autode võidusõitu, nii et autodel oli märg rada taga. Helina oli 13. sajandil koos Taani vallutajatega Paidesse elama läinud. Vahepeal oli ordu Taani käest Põhja-Eesti ära võtnud, aga pärast tagasi andnud. Ma ei mäletanud, kas Järvamaa kuulus Taanile selle esimesel või teisel võimuperioodil Põhja-Eestis. Hakkasin vastust otsima Nõukogude-aegsest ENE-st. Seda lehitsedes ütlesin, et Nõukogude-aegne entsüklopeedia on rohkem vananenud kui vana Eesti-aegne, sest Nõukogude aja asju pole enam olemas. Helina oli Paidesse elama läinud minu arvates sellepärast, et see oli väiksem kui Tallinn ja Tartu. Seal sai elada, sest ka seal oli võimalik raamatuid lugeda. Aga arvasin, et Helinale ei meeldi Paides see, et varsti kõik teda seal näo järgi tunnevad. Mõtlesin, et kui ma järgmine kord Paidesse lähen, siis lähen võibolla ka Helinale külla. Istusin suures saalis. Algul istusin ühe inimese kõrval, aga hiljem läksin teise kõrvale. Selle kõrvale, kelle kõrvalt mina ära läksin, istus omakorda uus inimene. Riietusruumis selgus, et Tristan on grippi jäänud. Ta arvas, et sellest pole midagi hullu. Aga minul oli sama viirus olnud ja ma teadsin, et haiguse kõrgpunkt ei saabugi veel esimesel päeval. Riietusruumi tuli ka üks mees, kes oli andnud alles esimest korda elus vereproovi ja selle tulemusel saanud teada, et tal on aids. Meenutasin varasemat unenägu. Selles tundus mulle eriline, et üks karp oli mahutanud teist.

0 vastukaja: