neljapäev, detsember 13, 2007

Kohamäärus telgedel

Pidin inglise keele tunnis tõlkima lause ühest keelest teise. Hakkasin tõlkima sõnahaaval. Ühe sõna tõlkisin selle värvi nimeks, mis värvi see sõna oli, kuigi nimetus käis järgmise sõna kohta, mis oli teist värvi. Peep asja lihtsustamiseks väljendas kohamäärust malelaua välja nimetuse kaudu. Õpetaja ütles, et kui ta nii teeb, siis öelgu ta seda vähemalt inglise keeles. Mina ütlesin, et võiks rääkida asukohast x ja y telje suhtes. Õpetaja ütles, et me pidime lõpueksami jaoks palju materjali läbi kordama, aga ei ole veel eriti kaugele jõudnud.

Homseks oli Toomal ja mul vaja õppida Napoleoni sõdu. Mõtlesin, et ma ei loegi selleks kogu teksti läbi, vaid ainult kokkuvõtte. Ja ma teen seda alles otse enne tundi. Toomas rääkis, et osad õpilased on tuupurid, kes ei mõtle, vaid õpivad kõik pähe. Vastasin, et kõik ei ole tuupimine, vaid materjali omandamiseks tuleb see ikkagi läbi lugeda. Sellegipoolest hakkasin lugema raamatut nii, et mõtlesin iga loetud lõigu üle pikemalt. Kuigi oli teada, et niiviisi eriti palju lehekülgi läbida ei jõua. Mul tekkis küsimus, kas kuulipilduja leiutati alles Esimeses maailmasõjas või juba Ameerika kodusõjas. Sain teada, et tanki ratastega masin oli olemas juba Ameerika kodusõjas. Aga see ei olnud siiski veel tank, sest rataste ümber ei olnud veel roomikulinte. Raamatu oli kirjutanud noor naisajaloolane. Ta ütles ühes joonealuses märkuses, et ärgu tema kollegid, sealhulhgas Pille arvaku, et ta neid õpetab. Näitasin seda kohta Pillele. Pille ütles, et ta teab, milles asi on. Oma toa kapist leidsin kaks paberist meest, kellel olid torukujulised ninad. Andsin need Pille kätte ja ütlesin, et need sarnanevad selle joonealuse märkusega. Varsti märkasin, et Pille käes on ühe paberist mehe nina küljest tulnud.

Lähenes rahvahääletus euro kasutuselevõtu küsimuses. Tahtsin sel puhul heisata ja inimestele jagada sinimustvalgeid lippe, mille keskele oleks punase või mõne teise lipu triipudest erineva värviga kirjutatud "EI". Kahel pool seda sõna oleksid võinud olla paragrahvi märgid. Aga ise ma ei saanud neid lippe valmis teha, sest ma ei osanud nii täpselt joonistada kui Hitler, kes kavandas haakristilipu oma kätega. Sain üllatusega teada, et euro pooldajaid on nii palju, et euro kasutuselevõtu toetuseks hakatakse pidama kontserte. Mõnest muusikust sai nähtavasti just sel teel euro pooldaja, et ta tahtis lihtsalt kontserti anda. Sõja lõpul hammustasid kaks vangistatud natsijuhti katki mürgiampullid, aga ühele neist mürk üldse ei mõjunud. Näidati, kuidas kõrvuti istusid Stalin ja naeratav Gorbatšov. Öeldi, et Stalin oleks võinud aru saada, et Gorbatšov ükskord hävitab tema riigi. Aga mina nägin varsti, et Gorbatšovi kõrval ei olegi elus Stalin, vaid Stalini pildiga riie.

0 vastukaja: