reede, detsember 28, 2007

Kolist lennumasinad

Rahvas hakkas saali kogunema. Käisime mööda maakera ringi ja sõime nii lõuna- kui ka põhjapoolkeralt, aga toitu polnud palju. Kui tahtsin hakata sööma ühtesid põhjapoolkeral kasvavaid marju, öeldi, et need on mürgised. Selles põhjal ma ei saanud aru, kas need on söödavad või mitte.

Kõndisin mööda tänavat. Lasteaiast möödudes nägin, et üks lasteaialaps lõi ennast ära. Astusin juurde ja küsisin, kas ta sai kõvasti haiget. Ta vastas, et ei saanud. Läksin edasi. Kasvataja vaatas mulle kahtlustava näoga järele. Klaus pani meie maamajade külge ärilise otstarbega märgid, mis mulle ei meeldinud. Sakslased võtsid sõja ajal vange, aga tähtsamatel vangidel lubasid nad vangla pööningul vabalt liikuda ja koosolekuid pidada. Kaks vangi ehitasid endale pööningult leitud kolist üheinimese lennumasinad, millega nad põgenesid. Naisvang lendas Inglismaale peaministriks.

Vaatasin lapikuid puuklotse. Erinevatel sortidel olid erinevad pildid. Ühel sordil olid piltideks keskasegsed võimumärgid. Nende pealt olime kunagi koolis äraarvamismängu mängides õppinud, millist märki milline võimukandja kasutas. Nüüd oli mul kõik tol korral õpitu meelest läinud. Tahtsin tähendusi uuesti selgeks õppida, aga kadunud oli see paber, kus tähendused kirjas olid. Homseks kästi paljudes ainetes midagi läbi lugeda. Oli selge, et kõiki neid asju korraga loetud ei jõua. Tüdrukut, kellele palju õppida anti, kutsuti mitmesse kohta, kuhu ta minna ei tahtnud. Ta leppis oma isaga kokku, et mõtleb öösel voodis, kuidas seda rasket olukorda lahendada. Ta valis lahenduse, et ta hakkab ennast varjama soos oma õe juures. Aga sealgi läks olukord järjest raskemaks. Hakkasid liikuma kuulujutud, et valge ja must vari liiguvad soos alati koos. Kõige solvavama asja ütles sellele tüdrukule tema õde.

0 vastukaja: