neljapäev, jaanuar 17, 2008

Vähemtuntud maalid

Üks mees mõtles välja luuletuse:
"Mind matke Venemaale, kuid mu silmi ärge sulgege -
nii Venemaad mu surma süüdlasena näha julgege."

Ei olnud päris selge, mida ta selle luuletusega öelda tahtis.

Oli 1. jaanuar. Avasin oma postkasti ja nägin, et ka Helina on postkastis. Tahtsin talle midagi öelda. Ma ei tahtnud öelda "head uut aastat", sest see poleks talle meeldinud. Tahtsin öelda "tere". Aga kui ma seda sõna teele saatma hakkasin, selgus, et seaded on vahepeal keerulisemaks muutunud. Ma valisin vale käsu ja nii hakkas teele minema kogu meie varasemate jutuajamiste sisu, mida programm lausehaaval ekraanile kirjutas. Peatasin protsessi, minnes selleks postkastist välja. Varsti sisenesin uuesti. Nägin, et ka Helina sulges oma postkasti, aga avas selle varsti uuesti.

Vaatasin oma vanade asjade sahtlisse. Seal oli mul ümbrikes vanu fotosid. Henn tõstis maast üles foto vanavanaemast, mille ma maha olin pillanud. Leidsin rahatähe, mis nägi välja täpselt nagu ehtne, aga millest oli siiski aru saada, et see oli vaid mänguraha, sest sellele oli peale kirjutatud väga suur ja ebaümmargune väärtus. Mänguraha teine külg oli vist siiski valge.

Kohtusin oma endiste klassikaaslastega. Nad rääkisid, et pärast kooli lõpetamist on neil hakanud sõbrad ära kaduma, sest kellelgi pole enam aega. Selle peale tahtsin võrrelda kahte erinevat 1. septembrit - aastaid tagasi tõusin hommikul vara üles, läksin kooli ning pärast kooli maletrenni. Tahtsin lisada, et nüüd kui hommik kätte jõudis, magasin lihtsalt edasi. Aga mulle räägiti vahele. Pidin ootama, millal saan jutu lõpetada. Vaatasime kunstiraamatut, kus olid reproduktsioonid kõigi ajalooperioodide maalidest. Aga sinna olid valitud vähemtuntud maalid, sest tuntumaid oli juba teistest raamatutest nähtud. Ainult üks Leonardo da Vinci maal oli kuulsam, millel kujutati paljavõitu naist. Aga selle puhul oli ka kuulsam kunstnik kui maal ise.

Oli juhtunud suur liiklusõnnetus. Selle üheks põhjuseks oli see, et nähti liikumas eriotstarbelisi autosid, mistõttu teiste autode juhid arvasid, et see on seotud mõne sündmusega ja hakkasid vastavalt käituma, kuigi sündmust tegelikult ei olnud. Teine põhjus oli, et autod keerasid teele, kust ei olnud parajasti läbipääsu. Et sinna teele pääses ümber nurga, ei näinud teised juhid, et seal liiklus seisab. Õnnetuse kordumise vältimiseks kasutati nüüd teist teed. Sealt ei olnud ka praegu läbipääsu, aga see tee ei olnud vähemalt nurga taga.

0 vastukaja: