neljapäev, veebruar 28, 2008

Ristisõdijad Hommikumaal

Mihhail Zaborovi raamat "Ristisõdijad Hommikumaal" ilmus eesti keeles aastal 1987 ja originaalis vene keeles aastal 1980. Kui Eesti-aegne "Üldine ajalugu" leiab ristisõdades midagi positiivset, et sõjad toimusid idee nimel, siis vaadeldav Nõukogude ajaloolase teos mõistab ristisõjad hukka ja väidab, et paavstid neid õhutades lähtusid tegelikult oma maistest huvidest. Sellega tahab ta ilmselt usku silmakirjalikkusena näidata, aga nii võib jõuda ka vastupidisele järeldusele, et usk polegi nende sõdade puhkemises süüdi. Või võib otsida paralleele kommunismiusu ja kommunistide kuritegude vahelise seose osas.

Raamatu lõpupoole on välja toodud, kuidas kaasaegses kirjanduses muutus suhtumine nendesse sõdadesse. Algul oldi vaimustuses ja mõisteti hukka kõrvalehoidjaid, hiljem kaevati ristisõdade mõttetuse üle. Sellisele suhtumise muutumisele võis kaasa aidata vigadest õppimine - nähti, et edule ei saa loota. Kas inimkond õpib kunagi vigadest nii palju, et saab aru kõigi sõdade mõttetusest? Raske uskuda, sest paljudele on agressiivsus juba geenidega kaasa antud.

"Ristisõdijad Hommikumaal" püiab olla materialistlik ka ristisõdijate prohvetlike unenägude tõlgendamisel. "Üldine ajalugu" kirjutab lihtsalt, et üks ristisõdija nägi unes, kuhu on maetud püha oda, ärgates kaevama hakates see sealt kohast leitigi. "Ristisõdijad Hommikummal" seevastu teatab, et tegemist oli pettusega. Mina ei väida midagi, sest pole ise ristisõjas osalenud ega ka mitte algallikaid uurinud. Aga tahaks öelda, et unenäos võib informatsiooni töödelda ka täiesti materialistliku seletuse korral ja niimoodi õigetele järeldustele jõuda. Minu vanaema on näiteks rääkinud, et kaotas midagi ära, nägi unes, kus asi on, ja pärast selle sealt leidiski. Samasugune kadunud asja ülesleidmise kirjeldus on toodud lasteraamatus "Maari suvi", tõenäoliselt autori isiklike kogemuste põhjal. Ja kuidas leidis kuulsaim arheoloog Schliemann üles Trooja? Ta luges Homerose eepost, analüüsis seda ja selle tulemusel lõi labida mulda täpselt õiges kohas. Samasugune pärimuse analüüsimine võis aset leida ristisõdija unenäos.

0 vastukaja: