esmaspäev, märts 03, 2008

Harva-vaatamise televiisor

Ukrainal olid oma huvid, millega mul tuli arvestada, kuigi ma väga ei tahtnud. Kui kass kellelegi midagi öelda tahtis, hüppas otsa. Kass hakkas mind käpaga silitama ja silitas tükk aega.

Olime Lõuna-Aafrikas. Tahtsime käima panna televiisorit. Televiisori peale oli inglise keeles kirjutatud, et see on harva vaatamiseks. Selgus ka selle põhjus. Nimelt nägid neegrid värve halvemini kui valged, aga see oli värviteleviisor ja oleks võinud neegrite silmi väsitada. Läksime tagasi. Minu taga kõndis üks tüdruk, kes ütles, et poistega koos minnes ei ole midagi karta. Minu kohta ei saanud see käia. Selgus, et ei käinudki, sest sellest tüdrukust kõndis mulle selja taga lähemal vereimeja, kelle heaks ma töötama pidin. Pidigi parajasti tööle minema. Läksin enne ühest teisest kohast läbi ja võtsin niiviisi vereimeja sinna kaasa.

Hindeid oli hakatud panema 5-palli süsteemi asemel 10-palli süsteemis. Nii peenel skaalal ei osanud ma hinnata. Varasemal skaalal oleksin vahel osanud panna hindele lisaks plussi või miinuse. Olime kirjutanud kirjandi, mis pidi olema viimane enne lõpukirjandit. Õpetaja Laats oli hinnanud selle osad ära ühekaupa. Kuigi hindeid pandi 10-palli skaalal, olin ühe osa eest saanud hindeks 1. Protesteerisin, et ma pole veel kunagi kirjandi eest nii madalat hinnet saanud. Asi ei saanud olla selles, et ma oleks kirjutanud liiga lühidalt, sest olin kirjutanud täis kõik neli joonelist lehekülge. Palju rohkem selle ajaga kirjutada polegi võimalik. Ma ei mäletanud, kas raamat, mille kohta kirjand käis, oli vene või eesti keeles. Arvasin leidvat seletuse, et kui see oli vene keeles, siis ma tõesti ei saanud raamatust täielikult aru. Aga selgus, et asi polnud selles. Õpetaja ei kahetsenud üldse, et ta nii madala hinde pani. Lõin teda. Kui kohale oleks kutsutud klassijuhataja Kalme ja ta oleks küsinud, kas ma nüüd teda ka löön, siis oleksin vastanud, et neid, keda ma austan, ei suuda ma lüia. Sandrile tegi oma kirjandi juures miski nalja. Lendasin esimesele korrusele, et koolimajast lahkuda. Majast välja viivatel ustel seisid ees meesõpetajad, et ma läbi ei pääseks. Aga lendasin üle nende peade.

0 vastukaja: