neljapäev, märts 06, 2008

Kas Venemaa sarnaneb Weimari vabariigiga?

Viimasel ajal on president Ilves ja ajakirjanik Muuli võrrelnud praegust Venemaad Weimari Saksamaaga. Weimari vabariik lõppes teatavasti Hitleri võimuletulekuga. Mida sellisest võrdlusest arvata?

Weimari vabariigile olid iseloomulikud noor ja ebakindel demokraatia, demokraatlikud valimised koos umbusuga demokraatia suhtes, majanduslik ebastabiilsus ja terav võimuvõitlus. Samad nähtused olid olemas Jeltsini Venemaal. Sama ei saa hästi öelda Putini Venemaa kohta.

Putini Venemaale on olnud iseloomulik demokraatia sisuline kadumine, kriisile järgnenud majanduslik tugevnemine, võimuvõitluse nõrgenemine, presidendi suur populaarsus, taasrelvastumine, püüd taastada riigi kunagist vägevust. Seda ei olnud Weimari vabariigis, küll aga Hitleri ajal.

Muidugi on alati ka erinevusi. Weimari vabariik ei sõdinud, seevastu Jeltsin alustas agressiooni Tšetšeenia vastu. Aga opositsiooni sõnavabadus Putini ajal oli suurem kui Hitleri ajal.

Uue Venemaa presidendi poliitika ei ole veel teada. Ta ei tulnud võimule demokraatiale iseloomuliku riigipea vahetumise käigus, vaid eelmine president kinkis talle võimu. Kuid ka Jeltsin valis oma järglase ise, see aga muutis oluliselt senist poliitikat. Kui tol korral toimus muutus hitlerliku poliitika suunas, siis nüüd tahaks loota vastupidist muutust. Ilves ja Muuli tõid tegelikkusega võrreldes viisakama võrdluse, mis ei välista, et asjad veel paranevad.

0 vastukaja: