neljapäev, märts 20, 2008

Lugesin raamatuid Tõnissoni kohta

Ajaloos oli selline juhtum, kus kahe riigi valitsejad pidid abielluma, aga nad olid erinevat usku - üks oli katoliiklane ja teine protestant. Abielu ei saanud sõlmida enne, kui üks vahetab usku. Kui Itaalia valitseja oleks usku vahetanud, oleks Itaalia praegu protestantlik maa. Saksa-Prantsuse sõda puhkes ka seetõttu, et Prantsusmaa nõudis, et ükski protestant ei tohi kunagi Hispaania troonile astuda.

Meil pidi tulema inglise keele tund. Samas ruumis lõppes enne seda teise rühma tund. Küsisin, mis seadusi nad täna vastu võtsid. Vastati, et seadusi ei saa tunnis vastu võtta, seda teeb parlament. Ütlesin, et aga seaduseelnõusid saab. Läksin Arturi juurest Arturi kõrvale istuma. Varem olin ma inglise keele tundides istunud Kristeri kõrval. Mulle tuletati meelde, et tänaseks oli luuletus pähe õppida. Tegin selle üle kordamiseks lahti. Luuletus oli pikk. Kodus olin selle pähe õppinud, aga nüüdseks olin õpitu unustanud.

Pidime ühe ruumiga lendama hakkama. Aga ruumil oli lagi peal. Lugesin raamatuid Jaan Tõnissoni kohta. Ühes raamatus oli hilisema ajaga võrreldes põhjalikumalt vaadeldud tema Eesti iseseisvumise eelset, teises iseseisvusaegset tegevust. Neid raamatuid kombineerides sai rohkelt informatsiooni mõlema perioodi kohta. Iseseisvusaja puhul oli üles loetud kõik välismaa poliitikud, kellega Tõnisson kohtus. Tänapäeva entsüklopeedias nii ei tehta, sest kohtumiste arv on liiga suureks läinud. Raamat Tõnissoni kohta oli kaheköiteline. Mõlemas köites oli palju värvifotosid. Aga vanasti värvifotosid ei tehtud. Need fotod olid üle värvitud. Mustvalge foto toonide järgi on näha, mis värviga võib tegemist olla, ja programm lubab teha inimesel lõpliku valiku pakutud värvide vahel. Teise köite tagumises osas olid sellised fotod, mille originaal oli samuti värviline, sest need ei olnud Tõnissoni enda aegsed, vaid rääkisid Tõnissoni seltsi tegevusest. Tagumised fotod olid kõik Tunne Kelami tehtud. Olime Liivi tänaval. Ühed poisid tahtsid meid lumekuulidega loopida. Ütlesin, et jääkuuliga visata ei tohi, sest see võib surnuks lüia, aga lumekuuliga tohib. Meist möödus auto, mis oli libeduse tõttu külglibisemises. Eemaldudes keeras ta vahepeal tagumise otsa ette. Tuli üks teine auto, mis tahtis mulle otsa sõita. Varjasin ennast tema eest puu taga. Auto luuras teisel pool puud. Tegin puu ümber ringi, et see auto mäest alla tõugata.

0 vastukaja: