kolmapäev, aprill 23, 2008

Riiulist sai hekk

Hoovis algas tund. Ma ei olnud rahul, et minu lähedale istus poiss, kes võis haiget teha. Õpetaja käskis kirjutada etteütlust. Tegin iga sõna kirjutamisel parandusi. Õpetaja hoiatas, et kuigi kirjutada tuleb ainult kaks lauset, pean ma need õigeks ajaks valmis saama. Vaidlesin õpetajaga kogu kirjutamise aja. Ma ei saanud lauseid nõutud ajaks valmis.

Ajalehes oli pealkiri "Maletreening?". Artikkel ja fotod teatasid, et Tallinna abilinnapeaks olev malesuurmeister esines kontserdil pesuväel, tehes koos ühe naisega midagi maadluse sarnast. Seda ei peetud sobimatuks talle kui suurmeistrile, vaid kui abilinnapeale. Mõtlesin, et kontserti saaks anda nii, et esinejad mingeid liigutusi ei teeks, see oleks ilusam. Aga siis hakkaks võibolla vaatajatel igav. Olin sõitnud maleturniirile. Kolm väikest poissi kõõlusid akna peal. Ütlesin neile, et nad sealt ära tuleksid, et nad aknast välja ei hüppaks. Sellepeale tõusid nad aknalauale püsti ja hakkasidki hüppeks valmistuma. Ütlesin, et ma poleks vist pidanud seda üldse mainima. Aga hüpates nad viga ei paistnud saavat, sest me olime esimesel korrusel. Kaks poissi jooksid pärast hüpet minema, kolmas jäi maha istuma ja paistis hakkavat kokku kukkuma. Ta ütles selgituseks, et üks minu klassivend süstis talle narkootikumi. Vastasin, et see kalssivend on öelnud, et tal on aids.

Laual oli väiksed käärid ja väike nuga. Minust väiksem poiss tahtis mind nendega torgata. Ütlesin, et nendega ei tohi torgata. Lisasin, et millegagi ei tohi torgata. Hakkasime sööma. Isa pahandas, et laud ei ole kaetud nii nagu Vanas Testamendis. Ütlesin isale, et tal on väga halb iseloom.

Vaatasin raamaturiiulit. Olin kunagi "Keeles ja Kirjanduses" artikli avaldanud. Ma polnud kunagi selle inimesega kohtunud, kellest ma artiklis kirjutasin. Kui oleksin kohtunud, siis oleksin öelnud, et ma olen nõus, et minu artikkel oli halb, aga ma panin lootused selle peale, et seda ei avaldata. Riiulis paistsid olevat need raamatud tagumisse serva pandud, mida ma teiste eest varjata tahtsin. Vaatasime hekkide rida. Hekkide vahel pidime vastupanu osutama. Aga hekkide kasvades muutusid nende vahed kitsamaks, nii et polnud kindel, kas me tulevikus veel sinna ära mahume. Kõige tagumisse vahesse ehk oleks mahtunud. Kui olime kõigist hekkidest möödunud, tuli käänaku tagant kihutav auto. Astusin tal teelt eest.

0 vastukaja: