pühapäev, aprill 20, 2008

Tuli rääkida vanaisast

Ühel üritusel tuli rääkida vanaisast. Olin selle jaoks kõne valmis kirjutanud. Esimesena rääkis isa. Järgmisena oleksin seda teha võinud mina, aga küsiti hoopis, kes sõna soovib. Mina märku ei andnud; oli neid, kes andsid. Nii võis juhtuda, et enne tuleb lõppsõna, kui mina rääkima hakkan. Kui ma siiski kõnet pidama hakkasin, ei rääkinud ma kõike, mis ma kirjutanud olin. Lõpetades andsin kõne teksti isa kätte, et tema ülejäänu rääkida saaks. Läksin koju ja heitsin magama. Hommikul tuli sealt ürituselt koju ema, isa jäi veel sinna. Ema küsis, kuhu ma kõne panin. Vastasin, et andsin isa kätte. Ema ütles, et isa hakkas minu kõne lugedes nutma.

Olime saanud endale hiljuti trükitud atlase. Selles olid toodud erinevate maade nüüdisaegsed kaardid ja samadel lehekülgedel samade maade ajaloolised kaardid. Kaartide koostaja oli kaartidele märkinud lisaks olemasolevatele riikidele ka neid riike, mis võiks olemas olla. Sellega ta õhutas separatismi. Osalt oli tegemist autonoomsete piirkondadega. Kurdistani nimi oli trükitud üle Türgi, Iraagi ja Iraani piiride. Iraanis oli selle all rohkem maad kui Iraagis. Türgist võttis kurdide ala enda alla väga suure osa. Muinas-Eestis oli enamasti igal linnal oma riik, aga Tallinn ja Paldiski olid samas riigis. Ma olin raamatus valesti tõlkinud, nagu oleks Paldiski asutatud hilisemal ajal. Tegelikult oleks tulnud tõlkida, et hilisemal ajal nimetati asula ümber Paldiskiks.

Üks mees korrutas laulu "Ma olen siin, olen loomulik blondiin" sõnu. See hakkas teistele närvidele käima. Blondiin oli antud juhul valge kuningatiiva ettur, mis oli küllaltki kaugele kuninga ette nihutatud. Sõnade korrutaja oli mustadega mängija. Ta hakkas valge seisu lõhkuma. See ei läinud tal siiski nii kergelt, nagu ta oli lootnud. Olin selle laulu sõnad kirjutanud oma blogisse sildi all "luuletus". Nüüd võidi arvata, et ma olen need sõnad ise välja mõelnud. Teise laulu sõnadele, kus oli juttu "naesterahvast" olin pannud küll sildi "laulusõnad". Selle teise laulu puhul olin ka ära märkinud, mitu rida on originaalist ja mitu rida mu enda väljamõeldud. Ema tahtis näha, mida ma blogis kirjutanud olen. Näitasin seda oma arvutist.

0 vastukaja: