reede, juuni 13, 2008

Suured aknad

Klaus istus algul Helena kõrval ja siis tuli minu kõrvale istuma. Ta rääkis, et ebakindel ei ole mitte ainult meie olukord, vaid kogu Universumi olukord on väga ebakindel. Olin temaga nõus.

Läksime suvila suunas. Rääkisin, mis seal korda tuleb teha. Juba 20 aastat tagasi hammustas rott seina sisse suure augu - see tuleb ära parandada. Nüüd nägin seinas lisaks ühte uut, kuigi väiksemat auku. Maaja soovitas, et me võtaks suvilasse tüdrukud ka kaasa. Selle soovitusega ma polnud rahul, sest kui ma mõnda tüdrukut tunnen, siis ma tahan temaga kahekesi olla, mitte teistele näidata.

Leidsime laualt raamatusse mineva artikli väljatrüki ja sama koha pruufid. Ema pidi need läbi vaatama ja tahtis koju kaasa võtta. Enne küsis Jagomäelt, kas tohib võtta. Jagomägi vastas, et veel ei tohi, ta peab kõigepealt ise vaatama. Tema laua peal oli skeem, kuidas erinevad osad kokku panna. Teos, mida ette valmistati, oli "Keele ja Kirjanduse" uus number, sest meie kirjastus kirjastas ka seda. Jagomägi ütles, et artiklis on juttu mingist erootika küsimusest. Ta tahtis sisu kohta täpsustavat küsimust esitada saksa klassikule. Tulviste ütles, et seda meest me ei kuula. Võis jääda mulje, et ta ütleb seda Jagomäe kohta, aga tegelikult pidas ta silmas vist saksa klassikut.

Kesklinnas oli tähtis vana maja, millel olid suured aknad. Maja küljes oli torn ja torni aknad olid eriti suured. Kesklinna majades oli musta värvi mööbel. See oli selleks kõigis majades ühte värvi, et akendest sisse vaadates parem vaade avaneks. Sellele ei pööratud tähelepanu, kas mööbli must värv ka maja enda siseseinte värviga sobib. Möödusin linnaraamatukogust. Varem olin imestanud, kuidas nii väiksesse hoonesse kõik raamatud ära mahuvad. Nüüd nägin, et põhihoone kõrval on sellest suurem lisahoone ja sinna mahuvad raamatud küll. Põhihoone ja lisahoone vahel oli veel üks hoone, mis ei olnud vist raamatukogu osa, sest sellel olid kõverad seinad, mis ei sobinud raamaturiiulite kujuga. Lisahoone riiulitest sai tänaval kõndija võtta raamatuid hoonesse sisenemata. Raamatud olid ühesuguse suure formaadiga ja vene keeles. Nende sisuks olid Ameerika Ühendriikide sõjad erinevate Ladina-Ameerika riikidega. Võtsin riiulist ühe Ladina-Ameerika riigi vastu peetud sõda kirjeldava raamatu. Kui tahta ülikoolis kirjutada sel teemal uurimistöö, tuli piirduda selle raamatu kasutamisega, sest rohkem raamatukogul selleteemalist kirjandust ei olnud. Piret elas Ameerikas. Tal oli uus perekonnanimi, sest erinevalt Oudekkist oli ta abielus, sest tal oli parem iseloom kui Oudekkil.

0 vastukaja: