pühapäev, juuli 06, 2008

Indiaani rituaal

Tutvustati indiaanlaste ajalugu. Indiaanlased olid otsinud sobivat rituaali. Nad olid pakkunud välja erinevaid variante, mida rituaali käigus süia, näiteks aju. Lõpuks olid nad jäänud pidama selle juurde, et süia võid. Tänapäeva indiaanlaste kohta öeldi, et nad on väga rahulikud ja oskavad matemaatikat paremini kui valged. Kõndisime läbi metsa. Jõudsime metsatallu, kus olid koerad. Kui üks koer hakkas minu juurde tulema, siis tema kaugemale ajamiseks viskasin midagi, millele ta järele läheks. Aga see asi maandus kolme koera vahele, nii et nad läksid omavahel kaklema. Kasse ja koeri mässiti kilesse, et kaitsta neid marutaudi eest. Nad pidid jääma kilesse mitmeks aastaks. Ka minu jalad mässiti sisse ja pidid mitmeks aastaks kilesse jääma. Arvasin, et lõpuks pean ma ikkagi marutõve vastase süsti tegema, sest kile ja jala vahele jääv loom võis ka nakatada. Läksime Kaunase puiestee hoovi vaatama. Hoov oli muutunud koledamaks kui vanasti, sest nüüd läksid sealt läbi suured torud.

Olin saatnud Helinale e-maili. Arvuti näitas, et Helina kustutas mu kirja ära. Varem ei olnud ta kunagi ühegi minu kirjaga nii teinud. Helina saatis mulle ühe päeva jooksul kolm e-maili, mis olid kõik omavahel vastuolus. Mõtlesin, et sellest peaks rääkima arstile. Üks naine oli kaevanud, et tema meessõber ei taha temaga abielluda ja ei olnud isegi nõus koos lõunat sööma. Ema avaldas selle jutu suhtes kahtlust, et ei tea, kui lähedane see meessõber sellele naisele tegelikult on, võibolla oli selle mehe lõunale kutsumine sama hea, nagu oleks olnud ema enda kutsumine. See mees oli viidud ühel korral vägisi haiglasse, sest arvati ekslikult, et ta kukkus üle laevaparda merre ja sai külma. Tegelikult oli kukkunud üks teine mees. Naise meessõber pidas ennast soomlaseks, kuigi tema ema oli eestlane. Sellest, et ema oli eestlane, rääkis mees naerdes.

Kulbokilt tuli listi ee.euro kaudu kiri. Selle saatis ta ühtlasi ka paljudesse teistesse listidesse. Mina saatsin selleteemalisi kirju ainult ee.euro alla. Mõtlesin kirjutada, et Kulboki lisatud suurel listide arvul ei ole tähtsust, sest need teised listid ei ole nagunii aktiivsed, võrreldes nende listidega, kuhu mina kirjutan. Roheliste listi mõtlesin kirjutada, et ma ei tea, keda ma järgmistel valimistel valin, sest maailmavaatelt olen ma roheline, aga kui ma kaalusin rohelisse erakonda astumist, siis kohtasin ma roheliste listis tõrjuvat suhtumist. Üks põhjariik läks Euroopa Liiduga vastuollu. Venemaa püüdis sellele põhjariigile survet avaldada. Juhtiv Venemaa poliitik rääkis, et vahel ta vaatab satelliidipilte ja näeb, et selles põhjariigis pole üldse rakette. Raketid oleksid küll ohtlikud, sest nende abil saaks Venemaa hävitada, aga põhjariik võiks ikkagi Euroopa Liidult asju vastu võtta. Venemaa poliitik ütles veel, et ta leidis satelliidipildilt kohe üles, kus tema ja põhjariigi poliitik kõrvuti vee ääres istusid. Vaatasin ka seda satelliidipilti. Poliitikud olid seal küll eristatavad, aga üsna ähmased.

Mõtlesin minna koolisööklasse sööma. Ma ei olnud selle õppeaasta varasematel päevadel sööklasse jõudnud, aga olin kooli jäänud üheks lisa-aastaks just selleks, et saaks seal sööklas söömas käia. Sööklasse viiva trepi ukse ees valvas õpetaja Tagel, kes kontrollis talonge. Seda mul ei olnud. Näitasin käega kantselei suunas ja küsisin Tagelilt, kas talonge saab sealt. Suundusin sinnapoole. Kirjanduse tunnis oli kästud pähe õppida mitu lehekülge pikk proosatekst, mis paljudel inimestel oligi peas. Pidasin sellist pingutust mõttetuks ja eelistasin lasta endale ühe panna. Kuigi õppimisel oleks olnud vähemalt see hea külg, et see oleks unenägusid tekitanud. Sel veerandil olin juba varem ühe raamatu läbilugemist mõttetuks pidanud ja lasknud selle asemel endale ühe panna. Oli kooli viimane veerand. Mul ähvardas lõputunnistusele kirjandus kaks tulla. Olin ükskord varem juba keskkooli lõpetanud, tol korral paremate hinnetega. Kui ma nüüd teist korda keskkooli lõpetades oleksin saanud palju halvemaid hindeid ja ei oleks sel korral erinevalt eelmisest ülikooli ka sisse saanud, oleksin ennast arvatavasti rumalaks pidama hakanud. Aga samas mõtlesin, et varasemaid saavutusi ei saa mult enam keegi ära võtta. Tahtsin arvutada välja kirjanduse keskmist hinnet. Andsin tehte väljaarvutamiseks ühele poisile. Kui ta oli vastuse öelnud, küsisin talt, mis oli tehe. Seda ta enam ei mäletanud.

0 vastukaja: