reede, august 22, 2008

Elasin prügimäel

Nägin unes, et hakkasin vaatama vanade ajaehtede aastakäiku. See aastakäik oli veel mustvalge. Ütlesin, et mustvalge on palju ilusam kui värviline. Ajalehes oli malepartiisid. Olin see maailmameister, kelle partii ajalehes ära oli toodud. Mängisin Toomaga. Mul said liputiival kõik nupud otsa, aga lootsin veel kuningarünnakuga võita. Ma ei saanud täpselt aru, mis väljadel nupud on ja ka ei mäletanud seda. Seepärast küsisin Toomalt, kas minu vanker on g5 või g4 ja kas tema ettur on h6 või h7. Seda oli maailmameister pidanud küsima ka ajalehes toodud partii mängimise ajal. Kui vanker oleks olnud g5 ja ettur h6, oleksin löönud Vg5:h6, lüies vastase kuninga eest lagedaks. Muul juhul oleksin löönud V:g7. Toomas ütles, et ma saaks lüia ka f7. Vastasin, et see ei oleks hea, muidu pääseks must kuningas liputiivale varjule. Tegelikult minu seis ehk nii hea ei olnud, nagu ma rääkisin.

Olin kooli lõpetanud, aga läksin kooliraamatukokku. Üks tüdruk avaldas seal õpetaja Mitile kahtlust, kas on ikka raamatukogu lugeja kohalt eksmatrikuleeritud. Mitt vastas, et hinne 3+ tähendabki eksmatrikuleerimist. Mind oli viimase klassi lõpus samuti eksmatrikuleeritud, sest olin jätnud kaks raamatut tähtajast kauemaks kätte. Olin arvanud et need on õpikud, need võivad õppeaasta lõpuni käes olla. Aga viimasena lubatud kuupäev oli tulnud siiski veidi varem, kui ma tähele panin. Mitt ilmselt ei pannud tähele, et ma olen eksmatrikuleeritud. Ta nimelt tõi mind teistele eeskujuks, et mina olen ammu kooli lõpetanud, aga käin veel tema juures kooli raamatukogus. Vaatasin oma lugejakaarti. Olin saanud seal kahel korral raamatu kasutamise eest hindeks 2, seega veel vähem kui 3+, aga kummalgi korral polnud mind veel kohe eksmatrikuleerituks loetud. Lugejakaardile olin väiksena kirjutanud kolm lühikest juttu. Näitasin neid nüüd Sandrile. Keegi oli küsinud puhast paberit. Sander näitas nüüd, et paberit saaks rebida minu lugejakaardist. Keelasin teda, aga ta rebis ikkagi.

Olin Paides. Toas lendas herilane, laskudes vahepeal inimeste riietele. Siiri ütles, et ta herilast ei karda. Arusaamatuks jäi, kas ta arvab, et teda ei nõelata, või on tal ükskõik, kas teda nõelatakse. Vahel võib nõelamine siiski ohtlik olla. Läksin prügimäele elama. Prügimäel oli võimalik varustada ennast kõigi asjadega, ainult et see oli veidi ebahügieeniline. Midagi siiski ei juhtunud. Elasin prügimäel hulk aastaid.

0 vastukaja: