reede, november 07, 2008

Millest sai nime valgustussajand

Kui Liivi ordu sõdis Venemaaga, taheti teha rahu. Ordu tahtis, et rahu tingimus oleks, et väed jääksid samale joonele. Aga ordu allus Saksa keisririigile, mis nõudis, et ordu väed peavad taganema. Geograafia õpetaja ütles, et ega Saksamaa väga suur ei ole. Mina teadsin öelda, et kuigi Saksamaa ise nii suur ei ole, on paljud rahvad sakslaste võimu all. Ütlesin seda inglise keeles, sest see oli ingliskeelse geograafia tund. Kui õpetaja midagi ajalukku puutuvat küsis, vastasin küsimusele alati mina, sest tundsin ajalugu teistest paremini. Ütlesin, et valgustussajand sai oma nime arvatavasti sellest, et samal sajandil tekkis tänavavalgustus. Ühe asja ütlesin eesti keeles, sest kõiki ingliskeelseid sõnu ma ei teadnud. Õpetaja joonistas kriidiga tahvlile rannajoont. Ta küsis, mis poolsaare ta joonistas. Sain aru küll, et see mügarik peab vist Taani olema, aga ei hakanud esialgu ütlema. Õpetaja ütles, et need, kes seal käinud on, teavad. Nüüd ütlesime mina ja veel mõned inimesed korraga, et see on Jüüti poolsaar. See oli õige vastus. Kuna juttu oli Saksamaast, siis toodi meile vaatamiseks saksa lambakoer. Seni lamasin tänaval, aga nüüd ajasin ennast istukile.

Möödusin postkastidest. Võtsin naabrite kastist ühe lehe välja. See oli vene keeles. Selles teatas Iraani president, et Iraan sai tuumapommi valmis ja nüüd tuleb sõda, et iraanlased paradiisi pääseksid. Venemaa oli Iraani liitlane ja oli oodata, et kui Ameerika ühe pommi viskab, siis laseb Venemaa käiku kõik pommid. Enne kui ma lehe kasti tagasi panna jõudsin, tuli kari vene tüdrukuid. Nad esitasid mulle süüdistavaid küsimusi, et miks ma võõra kasti kallal käisin. Kasutasin igas vastuses sõna "noh". Aga kui üks tüdruk tegi ühe iroonilise märkuse, siis ütlesin, et võin sõna "noh" ka mitte kasutada. Sõda hakkaski pihta. Lamasin sel ajal oma voodis. Algas vappumine, sähvatused ja kriiskamine, aga mina ei hakanud silmi lahti tegema, vaid püüdsin edasi magada. Nii kaua, kui mitte majast välja minna, oli võimalik vist kiiritusest hoolimata ellu jääda. Seda öeldi raadios, sest raadiomajja jäid ka mõned inimesed. Aga lõpuks pidi kõigis majades toit otsa lõppema.

1 vastukaja:

kaarel ütles ...

selline klaar unenägudetuletus on vist ainult pikaajalise harjutamise järel võimalik. või tegu andega, mispuhul palju õnne!