reede, detsember 12, 2008

Malenädal alanud

Eelmisel nädalal ma ei käinud mängimas, sest minuga tehti teleintervjuud. Intervjueerija teadis, et tegelen malega, seetõttu tekkis tal mõte, et filmida ka tema ja minu vahelist malemängu. Ta soovis, et ma saaks viie käiguga otsustava paremuse. Aga et ma intervjuus sõnagi malest ei rääkinud, siis jäi ka mängu filmimine ära. Intervjuud andsin koduse raamaturiiuli taustal, nii et ei välista, et kaadrisse mahtus mõni maleraamat või malelaud.

Üleeile lugesin malest nii psühholoogia raamatust kui ka "Eesti Päevalehest". Raamatus oli kirjas, et surveolukorras ei tehta kõige paremaid otsuseid. Näiteks oli toodud, et ajapuuduses võivad isegi tugevad maletajad jämedaid vigu teha. Minu meelest on nii, et isegi kui ajapuuduses ennast vabalt tunda, teeb halvemaid käike, sest ei ole aega mõelda. Parem näide oleks olnud, et raskes seisus võib pikast mõtlemisest hoolimata täiendavaid vigu teha. Ja see pole ka kõige parem näide, sest kerge on teha vigu ka heas seisus lõdvaks laskmise tagajärjel.

Ajalehes kirjutas A. Kokk mingitest katsetest maleseisudega, kus algaja leiab õige käigu, aga edasijõudnu rakendab ekslikult standardplaani. Kahju, et neid seise artiklis ära ei olnud toodud. Artikli lõpus kutsutakse üles mitte uskuma esimesena pähe tulevat lahendust, mis tõenäoliselt on vale, sest see leitakse ilma mõtlemata. Tegelikult on males kõige tugevam käik sageli just see, mida esimesena vaadatakse. Tugev mängija on tugev osalt just tüüpseisude tundmise tõttu.

Käesoleva nädala sisse jääb vähemalt kaks Tartu malevõistlust. Täna toimus turniir päevakeskuses ja pühapäeval on linna kiirmale meistrivõistlused. Täna oli mõtlemisaeg 10 minutit ja osavõtjaid 12. Esimeseks tuli suure eduga Seljodkin, teine oli Harujõe ja kolmas Parts. Mina kogusin 5,5 punkti 11-st ja sain kuuenda koha.

Esimeses voorus võitsin valgetega Põvvatit, teises samuti valgetega Kääpi, kolmandas kaotasin mustadega Arstile, neljandas võitsin valgetega Harujõed. Harujõega mängu alustasime käikudega 1. e4 e5 2. Rf3 Rc6 3. Ob5 a6 (varem on ta mänginud Rge7) 4. Oc6 dc 5. 0-0 Od6 6. d4 ed 7. Ld4 Of8 8. Ld8+ Kd8 7. Vd1+ Ke8 8. Og5 f6 9. Of4, mille järel ma võitsin etturi ja realiseerisin selle aja maha tagumise teel. Viiendas voorus kaotasin mustadega Partsile, kuuendas valgetega Kurele, seistsmendas võitsin mustadega Tättet, kaheksandas kaotasin valgetega Ivainenile, üheksandas mustadega Seljodkinile, kümnendas võitsin valgetega Lillet, üheteistkümnendas viigistasin mustadega Ojastega.

0 vastukaja: