teisipäev, veebruar 03, 2009

Ohtlik keel

Mõtlesin kirjutada oma blogisse, et keele kohta on olemas muidki teooriaid kui Oudekki kasutatav. Mulle meeldib näiteks Sapiri-Whorfi hüpotees. See on õudne, mis iirlastega juhtus. Nad läksid üle inglise keelele, nüüd tahavad oma keelt tagasi, aga ei jaksa seda selgeks õppida. Inglise keelele läksid nad üle sellepärast, et inglise keeles on lühemad sõnad kui iiri keeles. Kõik Briti saarte rahvad läksid üle inglise keelele. Inglise keel on kõigile teistele keeltele ohtlik.

Tänaval olid lauad, millest iga taga oli üks eksamineerija. Läksin ühe laua juurde ja küsisin, mis eksameid selle juures anda saab. Samuti järjekorras seisev Erik vastas, et 12. klassi eksameid. Küsisin, kas me käime praegu 12. klassis, siis on need eksamid ju lõpueksamid. Eksamil näidati fotot, kus igas reas seisis üks klass. 12. klassi oli ainult üks, teisi mitu paralleeli. Eksami andja pidi nägude järgi ära arvama, millises reas on milline klass. 12. klassi näod olid teistest vanemad. Peale keskkooliklasside oli pildil ka 9. klass, mille näod olid teistest palju nooremad.

Mult küsiti, kas mul on oma raamatu käsikirja parandusi. Vastasin, et palju õ-kriipse on puudu. Küsiti, miks ma seda varem ei öelnud. Vastasin, et ma olen sellele varem ka tähelepanu juhtinud, aga vahepeal ma ei lugenud iga kord käsikirja läbi. Nüüd olid raamatu leheküljed juba trükitud ja jäi üle nad kokku kleepida. Võibolla tuli õ-kriipsud pastakaga juurde joonistada. Üks võimalus, et ma olin ise kirjutanud õ-de asemel o-sid. Teine võimalus, et trükikoja masinal olid õ-kriipsud maha kulunud. Vaatasin, milline on välja tulnud kaas. Olin sellele ise pildi joonistanud, aga kirjastuses oli minu kujund jagatud kaheks eraldi kujundiks, mis kokku moodustasid uue ja koledama kujundi.

Öeldi, et vene koolides tahetakse hakata õpetama rohkem ajalugu ja kehalist kasvatust. Kehalise kasvatuse lisatunnid ei ole kõigile kohustuslikud, aga soovijad saavad võtta kohustuslikust kaks korda rohkem tunde. Vastasin, et see ei saa käia Eesti vene koolide kohta, vaid peab käima Venemaa koolide kohta. Ajalugu ei hakata seal rohkem õppima mitte selleks, et saada teada ajalooline tõde ja meid mõista, vaid hakatakse õppima Venemaa ajalugu, mis on propaganda. Ja kehalist kasvatust õpitakse selleks, et oskaks relva hoida. Ema, keegi vendadest ja Kadri tulid minu raamatu esitluselt, kus ma ise ei käinud. Kadri ütles, et ma oleks pidanud kuulma, mida seal räägiti. Vastasin, et ma ei taha kuulda.

0 vastukaja: