neljapäev, aprill 16, 2009

Taastati vabadussõjalaste liikumine

Mulle saadeti teade, et on taastatud Eesti Vabadussõjalaste Keskliit. Organisatsioonil on ka oma võrgulehekülg.

Selle nimega organisatsioon tegutses juba Eesti ajal, aga siis jõudis ta muuta nime lühemaks - Eesti Vabadussõjalaste Liiduks. Algselt oli tegemist sõjaveteranide organisatsiooniga, kuhu hiljem hakati ka muid liikmeid vastu võtma. Nüüd taastatud organisatsiooni ilmselt ühtegi Vabadussõja veterani enam ei kuulu.

Kolmandal kursusel kirjutasin vabadussõjalaste kohta seminaritöö, mille kokkuvõte on minu koduleheküljel. Tol korral olin organisatsioonist suhteliselt heal arvamusel. Põhjus oli, et ta oli rahvuslikult meelestatud, ja teiseks ilmselt see, et tegu oli suuresti noorteliikumisega ja ma olin kirjutades ise noorem kui praegu.

Nüüd on minu suhtumine muutunud negatiivsemaks. Varem oli mulle oluline, et diktatuuri ei kehtestanud vabadussõjalased, vaid Päts, vabadussõjalasi vangi pannes tehti neile ülekohut. Nüüd arvan, et vabadussõjalastel oli endal samuti potentsiaali diktatuuri kehtestamiseks. Neil ei pidanud selleks olema teadvustatud kavatsust, aga organisatsiooni ja ideoloogia sisemine loogika ning rahvusvaheline olukord tõukavad sündmusi tagant. Samuti nagu kommunistlikus ideoloogias on pealtnäha ilusaid mõtteid, aga erinevatel maadel võimule tulles on kommunistid raha kaotamise asemel verd valama hakanud.

Taastatud organisatsiooni juhiks sai Jüri Liim. Kunagi juhtis ta tolleaegset rohelist parteid. See partei suri välja, seetõttu võib kahelda, kas Liimil on häid juhiomadusi, et muuta uut organisatsiooni mõjuvõimsaks.

1 vastukaja:

Anonüümne ütles ...

Kui rahvas valib demokraatlikult diktatuuri, siis selle takistamine on ebademokraatlik käik.