kolmapäev, september 02, 2009

Jooksuga otsustamine

Ärkasin hommikul. Silmad olid nii rähmased, et ei tulnud lahti. Kogusin rähma kuulikeseks kokku. Kõndisin Elerini maja juurde. Oli räägitud, et keegi nende perest näeb tormilisi unenägusid. Ma ei mäletanud, kas see on Elerin ise, tema vanem õde või nende ema. Minu käes olev kuulike oli vist söödav, aga igaksjuhuks ma seda suhu ei pannud. Lõhna järgi ta kõlbas süia, aga maitse võis teine olla.

Olime ammu kooli lõpetanud, aga praegu viibisime jälle koolis. Lauri K. luges ette luulerea: "Martin seisab kindlana." Selline luulerida oli meil ükskord õpikus olnud. Ütlesin Laurile, et ta on lugenud ainult neid luuletusi, mis on ära toodud õpikutes, ta on need kõik pähe õppinud ja tsiteerib neid iga päev. Lauri hakkas naerma.

Seisin tänaval, kus olid madalad majad. Sinna tuli kolm vanameest, kellel olid viinapudel ja klaasid käes. Nad ütlesid mulle, et kui mina viina ei joo, siis ma ei tohi juua klaasist. Nad kallasid klaasid viina täis, jõid need tühjaks ja läksid minema. Sellised vanamehed ilmselt joomisest üle jääval ajal ainult logelesid. Võibolla nad vedelesid voodites. Või vaatasid televiisorit või kuulasid raadiot.

Üks poiss luges ühte Oudekki kirjutatud teksti. Kui ta nägi autori perekonnanime, ütles ta, et loodetavasti pole see üks neist hirmsatest Loonedest. Mulle oli tulnud dissidentide Euroopa Liidu vastane üleskutse, et ma sellele alla kirjutaksin. Homme pidi toimuma rahvahääletus. Otsustasin selle kirja ajalehele saata, kirjutades kaaskirja, et ma nõuan selle avaldamist, sest see on väga oluline küsimus. Kirjutasin kohta, kus oli juba mitu teksti segamini. Võibolla oleks tulnud kirjutada kirja enda lõppu. Tegelikult oli ajalehele saatmine hilinenud, sest kiri sai ilmuda alles rahvahääletuse päeval, kui see poleks enam midagi mõjutanud. Hakkasin kooliõuel ringe jooksma. Jooksin ees jooksvatest noorematest poistest mööda. Mõtlesin, et kõiki poliitilisi küsimusi tuleks otsustada selle järgi, kes kiiremini jookseb, sest vanemad jooksevad kiiremini. Ühed vastu jooksvad poisid olid oma tugevuse tõttu ülbed ja ei läinud teelt kõrvale, vaid üks neist riivas mind. Jäin seisma koolimaja peaukse lähedal. Uksest tulid välja Antti ja teised. Ütlesin Anttile, et kõiki küsimusi tuleks otsustada võidujooksmise või jalgpalli tulemuste põhjal. Kõndisin kanali ääres. Sellel oli veel jää peal, aga see oli jäänud imeõhukeseks. Mõtlesin vedada jää sisse üleskutse hääletada Euroopa Liidu vastu.

Olin hambapolikliinikus. Küsisin aparaadi kaudu, millal mind vastu võetakse. Vastati, et mitme päeva pärast. Läksin hoonest välja. Ukse ees kohendasin pikalt kingi, millest kannad väljas oli. Algul seisis üks mees minu kõrval, aga siis ta kõndis minema. Mulle vastati uuesti, et mind võetakse vastu täna. Tegelikult oli tööpäev juba läbi, aga läksin majja tagasi. Fuajees kogunesid kõik hambaarstid minu ümber. Vanemad naised läksid varsti ära. Meesarstid jäid algul paigale, aga lõpuks jäi kohale ainult kolm noort naisarsti, kellel oli lõbus, kui neil oli meespatsient.

0 vastukaja: