pühapäev, oktoober 25, 2009

Nähtus

Lugesin paksust raamatust järjest kahte Tõnissoni artiklit, milles ta meenutas, kuidas ta Esimese maailmasõja ajal sõjaväkke läks. Moodustati rahvusvaheline komisjon, mille esimeheks valiti eestlane. Eestlane sai esimeheks nähtavasti sellepärast, et kõik teised eestlased olid salajasel hääletamisel tema poolt. Komisjon moodustati seoses nähtusega, et ühest metallist toru sisse teisest metallist varda panemisel ja nende kuumutamisel paisub varras rohkem, mis viib plahvatuseni. Plahvatuse otsesed korraldajad pandi vangi, aga komisjoni liikmetesse suhtuti lugupidavalt. Plahvatuse eesmärk oli vist kahe erineva metalli sulami valmistamine.

Vaatasin aknast välja. Puhus tugev tuul ja kanalilt või Emajõelt tundusid tulevat suured lained, mis käisid üle viiekorruseliste majade katuste, kui need just tumedad pilved ei olnud. Siis tuli laine ka teisest suunast. Öeldi, et sealt ka. Seal oli Peipsi. Polnud kindel, kas näha on laineid või suitsu. See liikus kitsa joana. Juga liikus juba meie akendest madalamal. Läksin vaatasin teiselt poolt aknast välja. Seal, kus oleks pidanud olema naabermaja, oli nüüd järv. Küsisin, milles asi. Vastasin ise, et aa, see on unenägu. Üks naine rääkis, et ta hakkab kandma miniseelikut, enamusele meestele sellised riided meeldivad, kuigi nad pahandavad, et miks noored naisõpetajad miniseelikuga klassi ette lähevad. Ma ei hakanud ütlema, mida ma sellest arvan. Oleks võinud küsida, miks just meestele peab meeldima, kui naistele ei meeldi.

Ema saatis Toomast kooli. Toomas ütles midagi, mida ma täpselt ei kuulnud, aga mis tundus olevat, et ta on endale üks kord kokaiini süstinud. Ema vastas ahastava häälega, et siis läheb Toomas ühele tänavale ostma. Istusime ümber laua. Räägiti, et narkodiilerid on hakanud lapsi vägisi süstima, et teha neist sõltlasi. Samuti jagavad narkodiilerid röövitud raha laiali, et oma polpulaarsust suurendada. Ütlesin, et narkodiileritel on ükskõik, kas inimene on elus või surnud või piinleb. Lisasin, et isegi kui mulle narkootikumi vägisi süstitaks, ei küsiks ma seda arvatavasti juurde. Selle peale küsis üks poiss, kas ma olen siis lugenud anarhosündikalistide teoseid. Vastasin, et ei ole. Poiss küsis, et aga fašismi teoreetikuid. Vastasin, et neid olen ja nende positiivsete seisukohtadega olin juba enne lugemist nõus, aga nende negatiivsed seisukohad mõistan hukka. Poiss küsis, kas ma ühte ulmeromaani olen lugenud. Vastasin, et ei ole, ma loen neid raamatuid, mis kodus olemas on.

0 vastukaja: