esmaspäev, jaanuar 18, 2010

Lapsed ja õunad

Ühed lapsed loopisid kõrgelt korruselt õunu alla. Jooksin nende eest kaugemale. Aga seejärel läksin nende juurde tagasi ja nõudsin, et nad ära lõpetaksid, sest sellelt kõrguselt kiviga pähe saades saaks kindlasti surma ja õunaga ei tasu proovida. Ütlesin, et teise inimese löömine on ebaviisakas. Alles pärast seda panin tähele, et olin ise ka just ühele tüdrukule rusikaga vastu nina löönud. Üks laps rääkis, et ta oli täna koolis korrutamist õppinud. Küsisin, kas seda seletati õuntega. Laps vastas jaa. Rääkisin, et mulle õpetati ka õuntega, aga ma sain korrutamise juba varem selgeks. Kui kuulsin vahetunni ajal, et teise klassi õpilane ütles, et viis korda viis on kakskümmend viis, siis lugesin sõrmede peal kokku ja korrutamine oligi selge. Või tegelikult õunte abil seletati jagamist ja seda ma varem selgeks ei saanud.

Ehitasime klotisdest mängukindluseid - ühe mulle ja kahele vennale kummalegi ühe. Siis tuli üks tita ja lõhkus ühe venna kindluse ära. Sellest oli kahju. Rääkisin, et vanasti lubas seadus lastele laksu anda ja siis sai neile õpetada, mida nad teha ei tohi, aga nüüd ei saa. Läksin ise vastu oma kindluse seina ja see varises ka kokku. Tegelikult väiksed lapsed on sellisel arengutasemel, et nende mäng seisnebki lõhkumises ja neile ei saa seda keelata. Aga mõned jäävad sellele arengutasemele liiga kauaks ja lõhuvad ka suuremana teiste lumekindlusi. Maaja lõhkus kolmanda konstruktorist kindluse ka ära. Kindluseid uuesti üles ehitada ja mängu otsast peale alustada ei olnud mul tahtmist. Minu arvates pidi see mäng kulgema kindla stsenaariumi järgi ja see oli juba läbitud. Mängus pidi kindlasti juhtuma, et d'Artagnan tahab astuda kuninga teenistusse. Ükskord olin seda ka unes näinud ja pärast selle üleskirjutuse raamatus avaldanud.

Koostasin ühte raamatut. Mina pidin koostama esimese köite ühe autori artiklitest ja isa hiljem teise köite sama autori lastejuttudest. Mina sain oma köite juba valmis. Aga siis tuli mulle meelde, et jutluste raamatut ei ole ma koostamise ajal üldse vaadanud. Rääkisin, et ma ükskord varem lugesin seda ja see on väga hea raamat, aga nüüd unustasin.

0 vastukaja: