pühapäev, jaanuar 03, 2010

Vildakas argumentatsioon narkomaania kaitseks

30. detsembri "Eesti Päevalehes" ütleb Richard Villems:

olukorras, kus 40% noortest inimestest on tõmmanud marihuaanat ja seega pannud toime kriminaalkuriteo, mille eest neid ei tohiks võtta armeesse, nad ei tohiks eales kandideerida valimistel jne, siis see ju lihtsalt ei toimi, ei ole probleemi lahendus. Moraal on pigem vastupidine: on amoraalne hoida sedavõrd karjuvat lõhet tegelikkuse ja seaduste vahel.

Ma ei usu, et Eesti seadustes kuskil selliseid paragrahve oleks. Riigikogu valimise seadus ütleb hoopis:

Riigikogu liikmeks ei või kandideerida kaadrikaitseväelane ega isik, kes on kohtu poolt süüdi mõistetud kuriteos ja kannab vanglakaristust.

Seega on kandideerimine keelatud vanglas viibimise ajal, aga uuesti lubatud pärast sealt vabanemist.

Kaitseväeteenistuse seaduses on kirjas:

Ajateenistusse ei kutsuta kutsealust
/.../
kellel on karistatus tahtlikult toimepandud kuriteo eest, mille eest on talle mõistetud vabadusekaotuslik karistus, või narkootilise või psühhotroopse ainega seotud kuriteo toimepanemise eest

Karistusseadustikus on aga kirjas:

Narkootilise või psühhotroopse aine väikeses koguses ebaseadusliku edasiandmise või vahendamise eest, samuti selle väikeses koguses ebaseadusliku valmistamise, omandamise või valdamise eest edasiandmise eesmärgil – karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Siin ma ei näe karistust tarvitamise eest.

Vahel rakendatakse rahvusvahelistes suhetes karistust ka riigile tervikuna, näiteks rahulepinguga määratud reparatsioonid või Eestile määratud suhkrutrahv.

Kui narkootikume on tarvitanud 40% noortest, siis järelikult 60% ei ole seda teinud. Vahel lahkub koolist ilma loata klass tervikuna, seega 100% alaealisi, aga kooli lõpetamise järel ei hakka nad nõudma koolikohustuse kaotamist, vaid soovivad astuda ülikooli. Minu ema kunagi suitsetas, aga mind püüdis kasvatada mittesuitsetajaks. Mulle on vales kohas üle tee minemise eest trahvi tehtud, aga pärast seda ei ole ma nõudnud liikluseeskirjade tühistamist, vaid olen hakanud seda tänavat ületama ülekäigukohast. Kes narkootikumi tarvitamist maha ei jäta, võib tarvitamise alustamist samuti kahetseda, sest ei taha olla sõltlane.

0 vastukaja: