neljapäev, märts 25, 2010

Kõne tänaval

Sõitsin Tallinnasse ja registreerusin ühe sealse kõrgkooli üliõpilaseks. Tegelikult ei viitsinud ma Tartust loengutes kohal käima hakata. Aga kui esimene kord kannatasin sõidu välja, siis oleks ehk järgmistel kordadel ka kannatanud. Üks mees pidas tänaval kõnet. Ta ütles ühele üliõpilasele, et see talle otsa vaataks. Mees rääkis, et üks kirjanik oli läinud noorena kirjanike kongressile ja küsinud seal, miks ei ole pööratud piisavalt tähelepanu ühe kuulsa kirjaniku artiklile. Kõne pidaja ütles üliõpilasele, et see unustaks kirjutamise ja pööraks tähelepanu näitlemisele.

Matemaatika õppimine tuli males kasuks, sest malet mängitakse ruudulisel laual ja matemaatikat õpitakse ruudulisel paberil. Käisin sellises koolis, kus õpetati palju matemaatikat. Mõtlesin, et võiks lugeda matemaatikatunnis malepartiide tekste ja neid peast analüüsida. Heueri kohta räägiti, et ta oskab hästi Skandinaavia avangut mängida. Ta sai sageli juba avangus võidu kätte. Aga selle vastu oli kerge abinõu, et valge pidi varakult vangerdama. Näidati, et kui valge teeb ühe käigu musta lauapoolel, siis pole mustal enam midagi teha, sest järgmisel käigul paneb valge ratsuga mati. Vihmand rääkis, et varem käis isa sageli maleklubis helistamas. Minu meelest polnud asi selles, et seal oli telefon, vaid isa tahtis malemängu pealt vaadata. Valisin numbri sama telefoniaparaadiga. Minu kõnet tuldi pealt kuulama. Kui toru ära panin, küsis Vihmand, kellele ma helistasin. Vastasin, et mitte kellelegi, sest ma ei saanud ühendust. See telefoniaparaat oli rikkis.

Olime Paides. Teised hakkasid puulaudu riita laduma. Vaatasin, et mulle ei jätku siin tegevust ja pealt vaadata on igav, seetõttu läksin tuppa. Seal üks naine nõudis, et ma välja appi läheksin. Enne pidin vahetama teksapüksid dressipükste vastu. Väljas rääkisid isa ja Tanel vihase häälega, et Viidingu luulet mõistetakse valesti. Keegi oli kirjutanud, et Viidingul ei ole maateemalisi luuletusi, aga Tanel loetles, et neid on palju, sinilillede noppimisest ja muud sellist. Mõtlesin, et võiks öelda, et isa ei mõista Viidingu luulet. Tal võib küll olla palju maateemalisi luuletusi, aga tema kõige olulisemad luuletused on linnateemalised. Üks mees küsis ühelt tüdrukult, kas ta kuskil tööl käib. Tüdruk vastas, et midagi ta püiab teha, kui ta muud ei tee, siis räägib sõpradega. Ta lisas, et sõbrad ei välista emastaatust. Kuna mees oli vanema põlvkonna inimene, siis võis teda selline lause šokeerida.

0 vastukaja: