teisipäev, juuli 13, 2010

Klassiviha on põhiseadusevastane

8. mai liikumise blogis on avaldatud selline tekst:

Kuuluta välja üldstreik. Tänavarahutused. Lülita välja linnakeskused. Viska värdjad välja! Ära pelga klassisõja keelt – rikkad versus vaesed, oligarhid versus kodanikud, kapitalistid versus proletariaat. Kreeklased, erinevalt enamikust meist, mõistavad seda.

Ühe liikumise liikme erablogis on kirjutatud:

Kui võtja ja kasutaja ei ole mitte hälbinud ebameeldiv üksikisik, kelle saab kohtusse anda või kelle juurest minema kõndida, vaid kui süsteem seda tegevust loob ja soosib, siis peabki vihastama süsteemi peale või siis selle ilmingu - tolle ärakasutava klassi peale.

Eesti põhiseaduses on selgelt öeldud:

§ 12. Kõik on seaduse ees võrdsed. Kedagi ei tohi diskrimineerida rahvuse, rassi, nahavärvuse, soo, keele, päritolu, usutunnistuse, poliitiliste või muude veendumuste, samuti varalise ja sotsiaalse seisundi või muude asjaolude tõttu.

Rahvusliku, rassilise, usulise või poliitilise vihkamise, vägivalla ja diskrimineerimise õhutamine on seadusega keelatud ja karistatav. Samuti on seadusega keelatud ja karistatav õhutada vihkamist, vägivalda ja diskrimineerimist ühiskonnakihtide vahel.


Ehk siis võib kritiseerida konkreetseid väärnähtusi, aga klassiviha õhutamine on keelatud.

6 vastukaja:

Oudekki ütles ...

Viha ja vihkamine on siiski erinevad asjad... Viha vòib olla konstruktiivne, viha ei too tingimata kaasa diskrimineerimist vòi ka vàgivalda, kyll aga igasugust muud tegutsemist.

Simo Runnel ütles ...

Sõnaraamat seletab sõna niimoodi:

vihkama - 1. kellegi suhtes vaenulikult meelestatud olema, kellegi vastu sügavat viha tundma.

2. millegi suhtes tugevat vastumeelsust tundma, midagi kirglikult mitte sallima, jälestama.

Anonüümne ütles ...

dikrimineerimine ja vihkamine on kaks eri asja. keegi ei saa kedagi vihkamast või armastamast keelata.

põhiseaduse see punkt tähendab lihtsas keeles: keelatud on sellised seadused, mis annavad kellelegi suuremaid õiguseid ja teistele väikesemaid õiguseid või võtavad kelleltki mingid õigused ära. näide: samasooline paar ei või abielluda, aga erisooline võib. see on diksrimineerimine. klassiviha alusel diskrimineerimine oleks näiteks siis, kui ainult need paarid võivad abielluda, kes tõestavad, et neil on kas kinnisvaras või rahas teatud summa.

samas kui mina ütlen, et mulle ei meeldi naabrimees, sest tal on minust suurem maja, siis see ei ole diskrimineerimine, kuna ma ei ole seadusandlik jõud.

Simo Runnel ütles ...

Kas seal Kreekas, mida eeskujuks toodi, ei olnud mitte inimohvreid?

Anonüümne ütles ...

kuna jutt on ameeriklase kirjutatud, siis võib vaid mõelda, et kas USA on liiga liberaalne maa... või on probleem meis, kes me põhivoolu eiramises kohe rahvavaenlast näeme ...

Simo Runnel ütles ...

Kui põhivool eksib, tuleb ka selle suhtes eriarvamusele jääda. Nii et küsimus pole selles, kas tegemist on põhivooluga.