teisipäev, juuli 20, 2010

Moehinded

Kirjandusõpetaja vaatas minu vihikut. Mul olid vihikus kõik asjad segamini. Aga õpetaja nägi, et ma olen andekas, ja pani mulle viie. Ainult et see viis ei olnud A, vaid B. Ütlesin, et kui tähtedele mindi, siis oli A 5, mitte 6. Hinne sõltus moest. Kui tähtedele mindi, siis panid kõik õppejõud algul üksteise eeskujul A-sid, hiljem muutus tavaliseks hindeks B. Ühes tunnis olin õpetajaga hirmsasti tülitsenud, aga see oli nüüd unustatud. Vahepeal olin mõelnud, et mul on täiesti ükskõik, mis hindeid mulle pannakse, aga suuremate saavutuste üle tundsin siiski suuremat uhkust. Vaadati vihikust minu joonistusi. Kahel pildil olin joonistanud ümber kuulsate kunstnike maale. Isa ütles, et siin on vähe vaeva nähtud. Ma ei saanud aru, kuidas sai niimoodi öelda, kui nende piltide tegemine oli eriti palju aega võtnud. Aga just sellistele piltidele esitati suuremaid nõudmisi.

Ühed poisid tegid väljas pahandust. Ema viskas nende suunas aknast puuoksasid. Jäin aknale üksi. Mõtlesin, et imelik, et puuoksad ei langenud otse akna alla, vaid lendasid nii kaugele. Üks puuoks jäi risti üle autotee. Tundsin huvi, mis siis saab, kui auto sellest üle sõidab. Üks auto tuligi ja oks jäi tema põhja külge kinni. Auto püüdis sellest vabaneda, aga seetõttu sõitis parkimisplatsil seisvatele autodele sisse. Järgmiseks sõitis ta vastu naabermaja seina. Läksin tuppa, kus nurgas oli radiaator. Ütlesime, et Ustav istub tavaliselt radiaatori peal. Teatati, et toru läks avarii tagajärjel katki.

Mängisin Pärnpuuga pika kiirmale matši. Jäin ühe punktiga miinusesse. Mõtlesin, et nüüd saan öelda, et olen tema vastu punkte saanud. Ainult et see ei maksnud midagi, sest mulle ei jäänud nende mängude kohta midagi meelde. Et midagi säiliks, tahtsin matši pikendada pika malega, kus käigud kirjutatakse üles. Ütlesin, et mängime ühe partii veel, et mul oleks võimalus matš viigistada. Või kaks partiid, et ma saaks tulla võitjaks. Juhul kui ma esimese neist mängudest kaotan, on matš kohe läbi. Toomas oli uuesti maleturniiridel käima hakanud, sai häid tulemusi, aga koduse ettevalmistusega üldse ei tegelenud. Trennis ta enam ei käinud. Vanasti oli ta käinud trennis koos Lauriga.

Tutvustati uut ajaloo alast avastust, et marssi Berliini võibolla ei toimunudki. Seda rääkis üks marsil osalenutest. Ta rääkis, et suurem osa ajast marssisid nad oma kasarmus. Mulle oli paremini tuttav marss Rooma, mis oli vist tähtsam. Esinesin ajalookonverentsil. Uuemast ajaloost rääkisin hästi, aga vanemast halvasti. Kui ma vanemast rääkisin, küsiti mult, mis on minu tõendid. Vastasin, et mul ei ole tõendid hästi meeles. Hakati naerma. Tegelikult ma mäletasin kahte allikat, kust olin kõnealusel teemal lugenud, aga ei tahtnud neid nimetada, sest ei olnud kindel, kas mäletan seal kirjutatut õigesti. Kui konverents läbi sai, mõtlesin, et tulin just mõttele sagedamini üritustel osalema hakata ja juba ma osalesingi ühel. Aga ma polnud kindel, kas see üritus läks arvesse, sest see ei toimunud võõras kohas.

0 vastukaja: