neljapäev, august 19, 2010

Abinõud vaenlaste vastu

Klaus viis läbi matemaatika olümpiaadi ja mina olin seal pealtvaataja. Klaus ei lubanud neil, kes varem valmis said, tööd ära anda, vaid ütles, et kõik peavad lõpetama korraga. Mina polnud sellega rahul. Ütlesin, et kui keegi vahepeal wc-s tahab käia, siis peab ta nagunii kohalt liikuma. Klaus hakkas minuga pahandama, mis liigutusi ma teen. Ütlesin, et need on tahtevastased liigutused. Hakati koju minema. Seisin riidehoius. Üks kursusekaaslane küsis, ega ma ei taha temaga koos minna. Vastasin, et ma ootan veel. Kui istusin wc-s, tuli üks vana naine minu kabiini vaatama. Öeldi, et ma hakkan asjadest aru saama. Läksin minema koos kahe muu inimesega, mitte sellega, kes oli avaldanud soovi minuga koos minna. Läksime läbi laugaste. Ma ei kartnud põhja vajuda. Algul tõukasin hoogu nagu kõndija, seejärel hakkasin tegema ujumisliigutusi. Jõudsin keset metsa asuvasse majja. Seal istusid ümber laua vanad naised. Nad olid seest õõnsad. Aga kui ma hammustasin õuna, tekkisid neile kehad ja nad hakkasid naerma. Läksin teise majja. Tapsin seal käte ja hammastega karu, kes püüdis vastu hakata. Rebisin tal südame välja, sest olin kuulnud, et nii tehakse.

Tartut olid pommitanud Vene lennukid. Kui ma oleks kirjutanud, et minu maja sai ka pihta, siis nad oleks selle järgi saanud aru, kus ma elan, ja oleksid tulnud tagasi, et maja teise otsa ka pomm visata. Mõtlesin, et kui jälle pommitama tullakse, võiks lumega sama värvi valgetes riietes inimesed neid lennukeid alla tulistada. Nad võiks seista linna piiril, et lennukeid üldse mitte linna kohale lasta. Sest kui tulistada lennuk alla, kui ta on juba linna kohal, siis ta kukub majade peale. Tulistada võiks kaitseliitlased, sest kui tulistab riik, siis tuleb Venemaa riiki karistama. Kuigi kaitseliitlastel oleksid ülemised riided valged, oleks neil püss ja püksid ikkagi tumedad, nii et neid võidaks lennukilt näha. Aga püksid ei paista lennukile vist siiski nii hästi kui ülakeha. Läksin ühte majja. Seal ütles Reet, et vene keel on väga tähtis. Tegin põlastavat häält. Reet ütles, et ma olen rumal. Ta vist arvas, et ma pean teda kommunistiks.

Vene lennukid hakkasid jälle Eestit pommitama. Olime Paides. Krister hakkas tulistama õhku küünlaid. Küünalde alumises osas oli püssirohi ja kui Krister sinna põleva tiku vastu pani, siis lendasid küünlad õhku. Venelased ei saanud teda süüdistada lennukite allatulistamises, sest tegemist oli ainult küünaldega, aga nende lendamine võis lendureid siiski hirmutada. Mõtlesin, et sõda on kestnud juba terve aasta. Hakkasin kahtlema, et võibolla on siiski alles sama talv, millal sõda algas, sõja ajal tundub lihtsalt aeg pikem. Öeldi, et sõja alates lõpetasid ajalehed ilmumise. Vastasin, et võibolla Tartus topitakse meie postkasti ajalehti edasi. Istusime ümber laua. Pille hakkas rääkima ühest organisatsioonist, mis minu meelest oli venelastele sõbralik. Hüüdsin: "Vait!" Pille ei jäänud vait, vaid ütles, et ta seletab, miks see organisatsioon tähtis on. Krister tuli majja ja jätkas küünalde tulistamist majast. Lennukid vaatasid, et majast tulistatakse, ja avasid maja pihta tule. Hüüdsin, et kõik pikali viskaksid. Ise viskasingi, aga keegi teine seda ei teinud. Kuulid lendasid neil ikkagi üle pea. Mõned venelased tahtsid aknast sisse tulla. Mõtlesin, et nad tuleb muuta Eesti pooldajateks. Kui nad esitasid vene keeles küsimusi, siis vastasin neile eesti keeles, et kui nad tahavad Eestisse elama tulla, siis peavad nad eesti keele selgeks õppima. Kui olin natuke aega nende venekeelsele jutule eesti keeles vastanud, siis tulin mõttele, et selleks, et neile eesti keelt õpetada, pean ma kasutama mõnda võõrkeelt. Aga valisin selleks inglise, mitte vene keele. Küsisin neilt inglise keeles, kas nad inglise keelt oskavad. Üks vastas, et natuke oskab. Küsisin inglise keeles, kas nad teavad, mis on eesti keeles kõige tähtsam sõna, kui mõnda majja tullakse. Nad ei teadnud. Ütlesin, et see sõna on tere.

Sõitsin koos ühtede poistega teise linna malevõistlustele. Seal pidi öömajas raha maksma. Eelmistel kordadel olin vist unustanud seda teha ja niisama koju tagasi sõitnud. Nüüd uurisin hinnakirju. Iga asja hind oli toodud eraldi. Ma ei saanud aru, kas need hinnad sisalduvad juba öömaja üldhinnas või tuleb veel sellele juurde liita. Üks asi, mille hind oli toodud, oli, et igaüks pidi saama 2-3 hambaharja. Ma ei saanud aru, miks nii palju hambaharju vaja läheb. Ja ma ei näinud neid hambaharjasid kuskil.

0 vastukaja: