neljapäev, september 16, 2010

Kuidas münte koguda

Mängisin pika male turniiril. Järgmiseks vooruks pandi mind kokku K. Sandriga. Olin temaga juba ühes voorus mänginud. Seetõttu ütlesin, et me hakkame mängima Karpovi-Kasparovi matši. Karpovi-Kasparovi matš oli olnud tohutult pikk. Esikoha pretendendid olid Kuused. Üks Kuusk oli ühtlasi kohtunik ja ta sai paarida endale soodsalt. Ta pani ennast mängima teise Kuusega. Ütlesin, et Kuused ei tohi omavahel viiki teha. Kõigepealt tuli minna magama.

*
Vaatasin oma sahtlist ühe märkmiku kaante vahele. Seal olid ümbrikud, millele olin kirjutanud Tallinna aadressi koos märgusõnaga. Mõtlesin, et kas ma tahtsin Tallinnast tööd otsida. Siis sain aru, et nende kirjade kirjutamine oli lihtsalt osa mängust, muidu oleksin need ka posti pannud. Veel oli seal pilt, millel kujutatud objektid olid tegelikult tähed. Kuigi see oli ammu joonistatud ja ma ei mäletanud, mis sõna oli kirjutatud, lugesin selle välja. Olin selliseid pilte näinud unenägudes, aga ei mäeltanud, et enne seda olin sellise ka päriselt joonistanud. Allpool ridades olid juba tavalised ja väiksemad tähed. Teises suunas läks veel väiksemaid lisatähti. Vaatasin oma margialbumit. Viimasele leheküljele olin pannud markide asemel hulga kopikaid ja natuke sente. Osad kopikatest olid tagurpidi. Keerasin kõik tagurpidi. Seal olid süngelt mõjuvad vapid. Ütlesin, et müntidel on tähtsam külg tagumine külg, sest seal on aastaarv. Mul oli kohvipurgis veel münte. Tahtsin münte albumisse juurde panna, et kõik aastaarvud oleks esindatud. Erinevatel aastatel tehti natuke erineva kujundusega münte. Varsti pidid tulema eurod ja selle jaoks tahtsin vanad rahad alles hoida. Võibolla uusi rahasid lastigi käibele selleks, et inimesed vanu koguma hakkaks ja sellega osa raha käibelt kõrvaldataks. Minu meelest pidi ka euro olema ajutine. Panin ettepoole leheküljele kaks rida münte juurde, aga rohkem ei mahtunud, sest album oli niivõrd marke täis. Tuli osta uus album. Ja parem oleks olnud mündialbum, mitte margialbum, sest mündialbumi lehed paistavad mõlemas suunas läbi, aga margialbumil ainult ühes suunas. Erinevate riikide müntide asemel võis koguda ka erinevate aastate omi. Kavatsesin iga aasta mõne kõrvale panna. Ja euromündid olid veel eri liikmesriikides erineva kujundusega. Kogu, mis sisaldab kõigi aastate münte, oleks olnud väga väärtuslik. Seda maha müies oleks saanud väga palju raha. Aga ükski õige koguja ei müü oma kogu maha. Tahtsin üle lugeda, kui palju mul mingit liiki münte on. Mõtlesin teha tabeli, kus ühes suunas jooksevad aastaarvud ja teises suunas müntide nominaalväärtused ning igas ristumiskohas on vastavate müntide arv.

*
Lugesin raamatuid. Seekord lugesin ilma mõtlemata. Kui ma entsüklopeediaköiteid riiulisse panin, siis need ragisesid. Isa küsis mult, kelle valduses üks asula on olnud. Ta küsis seda ilmselt sellepärast, et see asula asus Kesk-Eestis, mistõttu polnud nii selge. Vaatasin raamatust järele ja ütlesin, et ühe korra vahetas see omanikku Kärde rahuga ja et Poola aega pole seal olnud.

0 vastukaja: