teisipäev, september 21, 2010

Leinaküünlad

Koolis tehti kohustuslikku aidsiproovi. Neilt, kellel oli proov tehtud, küsisid teised, mis selle tulemus oli. Mina püüdsin proovi tegemisest kõrvale hiilida, sest asi oli liiga avalik ja ma poleks nagunii kedagi nakatanud. Läksin ajaloo klassi. Seal istus minu koha peal viimases pingis Helen. Ta oli elanud vahepeal Rootsis ja seetõttu ei teadnud, et see on minu koht. Heleni kõrval istus Viive. Ütlesin neile, et nad istuvad minu koha peal. Vaatasin ringi, kuhu mujale ma istuda saaks. Aga kõikidel kohtadel paistis juba kellegi kott olevat, väljaarvatud esimeses pingis, kuhu ma istuda ei tahtnud.

*
Istusin õues pingile kahe klassivenna kõrvale, kellele oli aidsiproov ära tehtud. Nad naersid ja ütlesid: "Aids, jess!" Mööda kõndis kaks võõrast tüdrukut. Poisid ütlesid väga valju häälega, et neil tüdrukutel on ka kindlasti aids.

*
Istusime ümber laua. Tuli süüdata küünlad vanaisa mälestuseks. Põhiliselt olid laual väiksed küünlad, aga oli ka paar suuremat. Süütasin ka ühe suurema. Henn hakkas pahandama, et tuli süüdata ainult väikseid, sest täna on matused, mitte sünnipäev. Ütlesin, et neid suuri küünlaid ei pannud lauale mina, kui ta arvab, et teised teevad kõike õigesti ja mina kõike valesti. Minu meelest oli vanaisal nii surma- kui ka sünniaasta nulliga lõppev, nii et tänavu oli mõlema ümmargune aastapäev. Ja mõtlesin, et sünnipäevadel süüdatakse ka leinaküünlad, sel puhul, et inimene jõuab surmale üks aasta lähemale. Puhusin suure küünla ära, aga see ei tahtnud suitsemist lõpetada. Klaus hakkas seda küünalt imema ja see osutus lihapirukaks. Läksin oma tuppa. Seal rääkis vanaema, et selle toa seinad tuleb katta klaasplaatidega ja et me vist makki väga ei kuula, parem oleks hankida endale noote.

*
Olin päevakeskuses. A. Kuusk ütles, et ta ei lähegi enam oma koju ühiselamus, vaid hakkab edaspidi siin õppima. Kõigile tehti aju uuring. Minul oli mõlema ajupoolkera ülemine pool haige, mida näitas punane värv ajupildil. Poolkerade alumise poole piltidel oli punast värvi vähem, üks poolkera oli alt peaaegu terve, aga mõned punased täpid olid ka seal. Üks meditsiinitöötaja näitas teisele, et mul on seljaaju ka haige, mida ei olnud varem teatud. Seljaajust jäi pildile ainult ülemine ots. Uuriti ka teisi kehaosi, aga mitte käsi ja jalgu, sest need tavaliselt haigeks ei jäänud. Psühhiaatriahaiglasse olid toodud uued voodid, mis mulle algul ei meeldinud. Olin olnud arsti kabinetis, et mind teist korda haiglasse sisse kirjutataks, kui parajasti vanu voodeid välja ja uusi sisse kanti.

0 vastukaja: