laupäev, november 06, 2010

Neli viiki tugevamatega

Tänavuse AVRO kiirturniiri tulemused on Maleliidu koduleheküljel väljas, aga ma kirjutaks need ka siia. Mulle tundub, et Maleliidu leheküljelt kustutatakse tabelid mõne aasta pärast ära, mida mina kui ajaloolane ei pea õigeks. /TÄIENDUS: Vt. kommentaare./

Osavõtt oli massiline. Mängijad jagati reitingu alusel kahte gruppi. Tugevamal A-turnrniiril oli 52 osavõtjat ja B-turniiril 50. A turniiri paremad olid:

1. Toomas Valgmäe 7 punkti 8 võimalikust
2. Siim Kanep 6
3. Vitali Samolin (Läti) 6
4. Tarvo Seeman 6
5. Lauris Laimins (Läti) 6
6. Grigori Šarankov (Venemaa) 5,5
7. Indrek Kuusk 5,5
8. Hugo Päären 5,5
9. Andres Kuusk 5,5
10. Kirill Annenkov (Venemaa) 5

Mina tulin 3 punktiga 40. kohale ja parandasin natuke reitingut. Koht on ühe võrra kõrgem turniirieelsest paigutusest. Punktide arv on kuus korda suurem kui eelmine aasta samal turniiril, kui tegin ainult ühe viigi. Esimeses voorus kaotasin mustadega soomlasele Parkkinenile, teises viigistasin valgetega Jakobsoniga, kolmandas võitsin mustadega Jakobit, kes oli ainuke minust madalama reitinguga vastane. Kahisin avangus valesti viguri, kui veast aru sain, kahisin teise viguri veel. Vastu sain kaks etturit. Rünnaku alt pääsemiseks kahis vastane ühe viguri tagasi. Teise viguri andis ta tagasi, kuna ta ei märganud ühte vahetuld. Seejärel oli seis umbes võrdne, aga lõppmängus sain enamviguri ja võitsin ajaga. Neljandas voorus kaotasin valgetega Innosele. Järgnes lõunavaheaeg. Kuna turniir toimus ülikooli kohvikus, sai samas majas soodushinnaga süia. Viiendas voorus viigistasin mustadega Harujõega. Kuuendas viigistasin valgetega lätlase Krauzega. Lõppseisus oli mul vigur rohkem, aga pakkusin viiki sellepärast, et aega oli suhteliselt vähe, vastasel lipuga tülikad tulistamisvõimalused ja konkreetset võiduplaani ma ilma mõtlemata ei näinud. Seitsmendas voorus viigistasin mustadega T. Raudsepaga. Vahepeal jätsin vankri ette, siis võtsin vastase vea järel kahvliga kvaliteedi tagasi ja edasi võitsin matiähvarduse abil viguri. Lõppmängu minnes oli nuppe võrdselt, siis võitsin etturi ja pakkusin ajapuuduse tõttu viiki. Kaheksandas voorus kaotasin valgetega Seljodkinile.

B-turniiri võitis 7,5 punktiga Ardi Tedrema, kellel ei olnud turniiri alustades reitingut. Teine oli 6,5 punktiga Egon Hermanson ja kolmas 6 punktiga Venemaa esindaja Venjamin Kirejev.

Mõtlemisaeg turniiridel oli 15 minutit.

*
Sõjaeelne Eesti Entsüklopeedia ütleb, et välkturniir on sama, mis kiirturniir. Kiirturniir on defineeritud kui "maleturniir, kus igale käigule kulutatud mõtlemisaeg ei ulatu üle 10 sek."

Hiljuti klubis küsiti, millal kiirmalet mängima hakati. Vastati, et esimene kord oli, kui Venemaa suurmeistrid Eestis käisid, siis oli nalja pärast proovitud. Mina segasin vahele, et ma olen kuulnud, et välkmalet mängiti juba varem. Vastati, et välkmalet küll, välkmale on teine asi.

2 vastukaja:

arhiiv ütles ...

Millised tabelid on Maleliidu lehelt ära kustutatud? Arhiivis on kõik alles ju.

Simo Runnel ütles ...

Seda arhiivi rida ma ei pannud tähele. Kerisin maakonna turniiride nimekirja lõppu ja seal nii palju aastaid ei ole. Aga kui vaadata oma reitingu muutumise ajalugu, siis vanu reitinguid pole arhiveeritud.