pühapäev, jaanuar 02, 2011

Tšehhi president ja peaminister üksmeelel

Klassikokkutulekul ütlesin, et välisreisidel ma ei käi, aga saan informatsiooni mujalt kätte, ma loen kõigi maailma riikide ajalehti. Tegelikult ei ole veel kõigi omi lugeda jõudnud, aga ma liigun sellega edasi. Tšehhi ajalehte olen varem ka lugenud, aga aasta esimesel päeval tõlkisin esimest korda ära tšehhikeelse artikli.

Artikkel räägib vastukajadest president Vaclav Klausi uusaastakõnele. V. Klaus on tuntud Lissaboni lepingu ratifitseerimise pidurdajana ja Euroopa Liidu suhtes kriitiliste avalduste tegijana, mistõttu Enn Soosaar nimetas teda poosetavaks presidendiks. Artiklist selgub, et muudes küsimustes on tema üksmeel Tšehhi valitsusega suurem.

Peaminister ja Kodanike Demokraatliku Partei (ODS) esimees Petr Nečas iseloomustas presidendi esinemist tasakaaluka ja riigimehelikuna. President oli avaldanud toetust praegusele valitsuskoalitsioonile ja rõhutanud reformide vajalikkust, mida peaminister ütles end kõrgelt hindavat. Valitsuse läbi viidud ebapopulaarseid samme olevat sunnitud astuma ka iga teine valitsus. Peaminister tõstis esile ka presidendi üleskutset põlvkondadevahelisele solidaarsusele.

Seevastu opositsioonilise Böömi ja Moraavia Kommunistliku Partei (KSČM) esimees Vojtech Filip ütles, et tegemist oli presidendi halvima kõnega ametisse astumisest alates.

Artiklit lugesin aadressilt www.lidovky.cz.

0 vastukaja: