pühapäev, veebruar 13, 2011

Nupud tulekindlamaks

Koolis tuli ette kanda näidend. Panin osadesse ennast ja neli klassiõde, kes mulle kõige rohkem meeldisid. Nüüd võidi arvata, et see ongi nende osadesse panemise põhjus, kuigi see ei olnud sihilik. Mul ei olnud aega enne näidendi esitamist seda paberilt läbi lugeda. Nii pidin hakkama lugema oma osa otse paberilt ette. See poleks mul hästi välja tulnud, sest minu lugemisoskus oli halb. Halva lugemisoskuse põhjendamiseks pidin improviseerima ja midagi omalt poolt juurde mõtlema. Enne etendust prooviti mind purju joota, andes mulle jooki, milles oli alkoholi, ilma et seda oleks mulle öeldud. Olime duširuumis. Seal läks peksmiseks.

*
Oli laulmistund. Õpetaja tegi tunnikontrolli. Enne kirjutama hakkamist püüdsin üles leida paberit, kus küsitavad andmed kirjas olid, kuigi ma ei tohtinud sealt maha kirjutada. Seda paberit ma ei leidnud. Ütlesin õpetajale, et ma ei leia. Rääkisin, et täna on mul kaasas ainult vihik ja selle paberi olen koju unustanud, eelmises tunnis unustasin koju vihiku ja pidin sellepärast kirjutama paberile.

*
Tahtsin vahetada riideid, aga ei saanud seda teha, sest iga hetk võidi uksest sisse tulla, et mind sööma kutsuda. Toodi väike laps, kes näitas minu poole ja hüüdis mu nime. Lahkusin kodust väheste riietega. Läksin roomates. Mõtlesin, et inimesed võivad nii napilt riides olla küll, aga mitte mina, sest mul on selline kehaehitus. Mõtlesin, et üle lillede roomates võin saada mesilastelt nõelata. Kuigi ma olin juba mesilastest üle roomanud, ei olnud ma esialgu nõelata saanud.

*
Avanguraamatul ilmus uus trükk. Loetleti, mis muudatused selles võrreldes eelmise trükiga on. Muudetud oli põhiliselt seda, et variandid olid läinud pikemaks. Mõtlesin, et kui igas trükis variandid pikemaks lähevad, ei ole lõpuks tegemist enam avanguraamatuga, vaid terviklike partiidega lõppmänguni välja. Kõik variandid raamatus ei olnud head, sest need olid mänginud inimesed, kes eriti mängida ei osanud.

*
Medijainen ütles, et osadel inimestel on ülikoolis mõni eksam tegemata jäänud ja tuleb nõuda nende ärategemist. Ago vastas, et tal on ka geograafia eksam tegemata, aga ta pole kindel, kas ta oskab seda teha, sest see on tema jaoks väga raske eksam. Medijainen andis talle kohe kaks eksamiküsimust. Esimene küsimus oli, et Ago pidi teadma ühte nime, teine küsimus oli male lõppmäng, kus tuli leida võit. Ago vastas nime ära ja seejärel hakkas lahendama lõppmängu. Panin nuppudele sousti peale, öeldes, et siis nad ei võta nii kergesti tuld. Üks väike poiss ütles lahkudes, et nüüd kestab vastupanu kauem. Ago sai ülesande lahendatud. Mõtlesin, et minul ülikoolis eksamid küll nii kiiresti ei läinud. Aga Medijainen pani Agole eksami eest kahe. Nähtavasti ei olnud tema vastused õiged. Mina magasin kogu aeg laua peal. Tegin korraks ühe silma lahti ja nägin ühe tüdruku nägu. Kui olin silma kinni tagasi pannud, kuulsin, kuidas tüdruk kellelegi ütles, et tundub, nagu ma oleksin talle silma pilgutanud, aga tegelikult tegin ma hoopis ühe silma lahti. Medijainen rääkis, et need, kes on mõnele loengukursusele registreerunud, aga eksami tegemata jätnud, tuleb tagantjärele eksmatrikuleerida. Jäin kuulama, kas minu nime ka nimetatakase, sest ülikooli ajal oli Medijainen sooviatnud mul ühte loengukursust kuulata, mida ma polnud kuulanud. Arvasin, et sellest pole midagi, sest olin mujalt vabaainete punktid täis saanud ja mulle oli diplom kätte antud. Või kui mind oleks bakalaureuseõppest ekmatrikuleeritud, oleks vast magistrikraad ikkagi alles jäänud, sest magistrantuuris oli mul kõik korras. Medijainen rääkis, et Otter tegi ülikoolis punktirekordi, aga nüüd tuleb välja, et need punktid olid võltsitud. Otter oli teinud õppejõududele kogu aeg kingitusi, kuni need olid punktid välja kirjutanud. Õppejõudude kohta ütles Medijainen, et need tegid tööd ja võtsid Otterilt palka vastu. Kogu süü olevat Otteril. M. Lõhmusel olevat ka eksameid tegemata. Miina Härma Gümnaasiumi lõpetanuid tulevat kontrollida. Hüüdsin vahele, et meie koolis ei olnud mingit pettust. Medijainen jõudiski selleni, et mind tuleb ka eksmatrikuleerida. Hüüdsin, et mul on kõik korras. Kui mult oleks bakalaureuse- ja magistrikraad ära võetud, ei oleks ma hakanud mingeid eksameid uuesti tegema, sest mul oli haridus käes ja kraade ei läinud mul vaja.

0 vastukaja: