neljapäev, märts 03, 2011

Algas kuuajaline turniir

Täna algasid Tartu meistrivõistlused, mis kestavad märtsi lõpuni. Mõtlemisaeg on nagu valikturniirilgi poolteist tundi. Osavõtjaid on kümme ja mängitakse ringsüsteemis. Juhendi järgi pidi finaali pääsema kolm mängijat valikturniirilt ja seitse muudel alustel, aga nüüd mängib kuus valikturniiril osalenut ja neli muud mängijat. Valikturniiril osalenutest loobus Volpert. Seljodkin pääses otse finaali kui tiitlikaitsja, Vorobjov, Peebo ja Reimaa reitingu alusel. Trohhalev unustas algul kohale tulla, aga telefonikõne peale tuli väikse hilinemisega siiski mängima. Loosijärjekord on: 1. Vorobjov, 2. Seljodkin, 3. Õunmaa, 4. Tulva, 5. Runnel, 6. Reimaa, 7. Peebo, 8. Muru, 9. Trohhalev, 10. Viikmaa. Esimene vooru tulemused vastasid loosinumbritele - kolm esimest võitsid ja neli järgmist viigistasid. Seljodkin võitis viimasena Trohhalevi ajaga, Trohhalev kaebas pärast mängu lõppu, et kell ei olnud korras. Mina mängisin valgetega Reimaa vastu. Pealtnägijad ja arvuti kinnitasid, et mul oli pikka aega võidetud seis, aga pärast 77. käiku olin sunnitud siiski viiki leppima. Vastane oli viiki pakkunud juba 74. käigul. Mina mõtlesin 1 tund ja 20 minutit, vastane 1 tund ja 26. Tegemist oli olulise mänguga, sest Reimaa on olnud minu pikaajaline trennikaaslane, mänginud kooli võistkonnas minu naaberlaual ja oli ülikooli ajal mulle vanuselt kõige lähedasem alaline linna maleklubi külastaja. Lisaks kuulub ta turniiri tugevama reitinguga osavõtjate hulka.

*
Veebruaris muutus malerubriik esimest korda minu blogi kõige külastatavamaks osaks. Malesissekandeid vaadati 171 ja blogi avalehte 145 korda.

*
Lähenevad valimised. Kõigepealt hakati kasutama males arvutiprogramme, nüüd teevad osad valimisotsuse arvutiprogrammi soovituse järgi. Targad raamatud ütlevad, et males sobivad igale mängijale erinevad avanguvariandid. Teooria raamatud annavad valida erinevate variantide vahel. Aga kui maletaja lööb seisu arvutisse, siis näitab see kõigile mängijatele sama seisuhinnangut. Võib kergesti tekkida kiusatus valida mängus kõige suurema numbrilise väärtusega käik, isegi kui seda halvemini mängida osatakse. Valimismäng annab ka ühele parteile teistest suurema sobivusprotsendi, aga võib olla isegi teadlikult kallutatud. Maletajale pekstakse mängus kuidagi mõistus pähe, sest iga käigu järel näeb ta vastase vastust, käike on ühesainsas mängus mitukümmend. Valijale antakse uue käigu tegemise võimalus alles mitme aasta pärast ja oma otsuse õigsust on selletagi raskem kontrollida. Riigikogu liikmed võiksid olla keskmisest inimesest targemad, aga mulle soovitas üks Riigikogu liige valida roboti otsuse järgi. Mina soovitan seda mitte teha.

0 vastukaja: