pühapäev, märts 20, 2011

Pedaalide pikkus

Lugesin, et Eesti eelmise aasta kiirmale meister on sõlminud jalgpalliklubi esimehega lepingu, et jalgpalliklubi toetab teda järgmine aasta rahaliselt. Televiisoris näidati, et meesjalgrattur ja naisjalgrattur on paarissõidu jaoks teinud oma rattale senisest lühemad pedaalid, lootes, et siis läheb väntamine kiiremini. Mina ütlesin, et see on ebaloogiline, sest lühikesed pedaalid olid esimestel jalgratastel, edasi on nad arenenud pikenemise suunas. Klaus tahtis telviisorit korda teha. Ta ütles, et selleks keerab ta raha maha. Selle tagajärjel ilmus nähtavale hulk erilisi nuppe, mis polnud seni nähtaval olnud. Kartsin, et nii kaob pangaülekannete tegemise võimalus. Teoreetiliselt sai raha peale tagasi keerata, aga varasematel kordadel polnud Klaus mäletanud, mis liigutusi ta oli teinud. Sõitsin jalgrattaga meie Kaunase puiestee maja nurgal. Vanasti olin seal ümber muruplatsi ringe sõitnud tõukerattaga, nüüd sõitsin suure jalgrattaga. Sõitsin jalgrattaga Kalda tee kõnniteel Kaunase puiestee suuna. Lapsena olin jalgrattaga sõitnud, aga nüüd enam ei saanud, sest täiskasvanutel ei olnud kõnniteel sõitmine lubatud, autoteel sõita ma ei julgenud, sest võisin kergesti ümber kukkuda, ja jalgrattateid igal pool ei olnud. Eriti hull oli see, et autoteel ei tohtinud sõita vasakus servas, vaid kaugemas, nii, et autod tulevad selja tagant. Kui mulle praegu inimesi vastu tuli, läksin kokkupõrke vältimiseks muruplatsile. Politsei võis näha, et ma kõnniteel sõidan, ja trahvi teha.

*
Käisime algkoolis. Meil oli vene keele eksam. Vene keele õpetaja oli Maimre. Ta lasi Peebul valida, mis hinde keegi saab. Endale andis Peep neljanda koha, kuigi tegelikult ta vene keelt eriti ei osanud. Minule andis õnneks viienda koha. Kõik teise rühma õpilased jättis ta ilma kohata, kuigi teises rühmas oli paremaid vene keele oskajaid. Kõik said eksami eest vähemalt kolme. Peale eksami lõppu läksin minema. Rääkisin ühe ukse taga trepil, et valisin lõpueksamiks vene keele, kuigi vene keel ei olnud seekord kohustuslik. Krister naeris.

*
Läksin tundi. Kuigi keskkoolis ei käinud ma enam Erikuga ühes klassis, olid valikainete tunnid paralleelklassidel koos ja sain ühe aine tundides tema kõrval istuda. Õpetaja ütles, et tal on kurb öelda, et lõunaeestlaste veres on uriini ainult üks protsent. Mina mõtlesin, et minul peaks rohkem olema, sest ma joon palju. Ütlesin, et Tallinnas jõin ma ühte väga kahtlast jooki. Ema kommenteeris, et metanooli ei tohi juua, suuremas koguses oleks see surmav olnud. Mina polnud kindel, kas ma olin joonud metanooli või etanooli. Ütlesin, et tuleks täpsustada, et Tallinnas ma nägin unes, et ma jõin seda.

0 vastukaja: