kolmapäev, aprill 06, 2011

Õunaalkohoolikud

Pidasin Ristikivi artiklikogu esitlusel kõnet. Nimetasin, milliseid Ristikivi raamatuid ma olin lugenud. Lugesin peast ette luuletuse, mille olin ühte neist raamatutest lugedes kirjutanud. Kogu luuletuse ettelugemiseks pidin mälu pingutama. Olin luuletuses kasutanud sõnu, mille tähendust ma enam ei teadnud. Ürituse lõpul taheti, et ma ühe mehe eksemplarile oma nime sisse kirjutaks. Isa tahtis, et ma kirjutaks, et tänutäheks paljude märkuste eest. Seda ma polnud nõus kirjutama, sest sellelt mehelt polnud ma saanud ühtegi märkust. Mina olin toimetaja olnud ja olin ise märkusi kirjutanud. Raamatule oli juba pikk nimekiri inimesi nimed sisse kirjutanud. Nad olid kirjutanud need üksteise alla tulpa leheküljele enne tiitellehte. Mina leidsin, et minul kui toimetajal ei sobi nendega samale leheküljele kirjutada. Kuskile taha ma ei tahtnud ka kirjutada. Kirjutasin tiitellehele. Kodus mõtlesin, et ma nimetasin oma kõnes ainult kolme viimasena loetud Ristikivi raamatut, aga ma oleks saanud nimetada kõiki, mida ma lugenud olen. Lugesin kontrolliks selle luuletuse originaali, mille olin ette kandnud. Ütlesin, et luuletusel on ettekantust üks salm rohkem. Lisaks oli üks salm ettekantust teistsugune. Aga võibolla oli luuletus ikkagi selline, nagu ma ette kandsin, ja need kaks erinevat salmi olid hoopis unenägu. Raamatust, mille kohta see luuletus käis, ei olnud ma tegelikult suuremat osa läbi lugenud. Nüüd vaatasin selle algust uuesti ja seal oli kirjas asju, mida ma üldse ei mäletanud.

*
Osalesin Tartu meistrivõsitlustel. Vaatasin pealt Trohhelevi mängu. Tal oli vähem nuppe, aga üks ettur oli jõudnud eelviimasele reale. Ütlesin, et see võib veel lippu minna. Trohhelev ei käinud, vaid lasi kellal tiksuda, et oodata, kuni vastase laual olev hobuse pea sureb. Niikaua nülgisid Peebo ja Trohhelev kana ära. Trohhelevi mängud lõppesid igas voorus viimasena. Minul oli üsna palju punkte, aga järgmises voorus sain mustadega kiiresti kaotuse. Pärast mängu lõppu vaatasin raamatust selle variandi kohta teooriat. Oli soovitatud hoopis muid käike kui mina tegin. Minu valitud variandi kohta oli raamatus toodud mõned käigud, mis lõpetati sõnadega, et oleks patt seda kaugemale vaadata, sest kahe vähemetturiga kaua vastu ei pea. Rei küsis mult midagi, aga ma ei kuulnud, mida. Küsisin vastu, kas mängu tulemus ei ole veel kirjas. Rei vastas, et on küll. Ta ütles, et homme algab järgmine voor kell 6.30. Ütlesin, et nii vara ei ärka ma üles. Rei vastas, et küll ma ärkan, kui ta hommikul minu tuppa tuleb.

*
Tehti teste, et selgitada välja, kellel on alkohooliku geenid ja kellel mitte. Räägiti, et kes palju õunu sööb, see on alkohoolik, sest õuntes tekib alkohol. Osad muutusid alkohoolikuks sellest hoolimata, et neil vastavaid geene ei olnud. Sõltuvus tekkis ka sellest, kui lihtsalt alkoholi palju tarvitada. Olin saanud maleturniiril halva tulemuse. Klaus oli minust kõvasti ette tulnud, kuigi ta minuga võrreldes üldse malega ei tegelenud. Tal oli vist lihtsalt parema ehitusega aju. Aga Klaus ütles, et ma sellepärast vist saingi halva tulemuse, et ma olen liiga palju malega tegelenud. Treenides tekib adrenaliin ja ma olen adrenaliinik. Vaidlesin vastu, et mina treenin ainult üks tund päevas, aga Fischer treenis 12 tundi ja Külaots treenib 8 tundi.

0 vastukaja: