teisipäev, mai 24, 2011

Uisutamine

Uisutamas käisin esimest korda Kaunase puiestee maja hoovis. Siis olin nii noor, et see on meeles uduselt, aga kindlasti oli isa kaasas, kes enam hiljem kaasas ei käinud. Järgmistel aastatel hoovi liuvälja ei tehtud, aga lähedal oli suur planguga ümbritsetud liuväli. Pidevalt seda kasutada ei saanud, sest vahepeal oli seal hokitrenn. Trennis käisid vist ainult venelased. Vaatasime nende trenni üle plangu pealt. Trennipoisid pidid karistuseks jää peal kukerpalli tegema, mis neil eriti hästi välja ei tulnud. Uiske jagasime iluuiskudeks ja hokiuiskudeks. Meie perel olid iluuisud. Nendega tänaval kõndimiseks pandi kaitsmed alla. Uisutamisest jäi meelde, et suured tüdrukud tegid jalgadega laineid, mida ma vist hiljem järgi tegema hakkasin.

Ka koolis kehalise kasvatuse tundides pidi kooliõuel uisutama. Seal oli ümber ringrada ja keskel väike hokiväljak. Hokit mängiti vist poisid tüdrukute vastu. Mul oli koolis raskusi enne tundi uisupaelte pingule tõmbamisega. Kodus sai seda teha ema. Meie klassist ühe kiirema uisutajana on meelde jäänud Ivo. Üks paralleelklassi poiss uisutas suhteliselt halvasti, aga just tema pealt õppisin jalgadel püsimist ja hakkasin vähem kukkumist kartma. Pärast seda öeldi, et enda kohta uisutan ma päris hästi.

Klassivend Erik rääkis koduteel, et uisutamise selgeks saamiseks on vaja hokiuiske. Tema olevat alles siis uisutama õppinud, kui sai hokiuisud. Mina seda ei uskunud, sest neil olid teravamad servad, mistõttu nendega tundus olevat veel kergem kukkuda. Nüüd räägitakse vist ka kiiruiskudest.

Pärast kolimist jäi kodule lähim uisutamiskoht Anne kanalile, kuhu tehti samuti liuvälja. Aga ma pole kindel, et ma kunagi seal uisutanud oleksin. Kanalil meeldis mulle rohkem suusatada. Pärast kooli lõppu pole ma kuskil uisutanud.

Tõnu pulmas ütles isa oma kõnes, et Tõnu ja Kadri tutvusid uisutades. Aga samas pulmas korraldati ka viktoriin, kus õigeks vastuseks loeti, et nad tutvusid siseruumis.

Uisutamisega sarnane tegevus on veel jää peal liugu laskmine. Kõnniteedele ilmusid talvel liu laskmise rajad. Ühes kirjandis kirjutasin, kuidas ma ei julge neil liugu lasta, sest keegi võib tõugata. Aga kui aastal 1986 kolisime sellisesse korterisse, kus erinevalt eelmisest on parkett põrandal, võtsin eesmärgiks oma toa uksel parketil sageli liugu lasta, et see libedamaks läheks.

0 vastukaja: