laupäev, juuli 30, 2011

Asjad on tervikud

Õppisin Loonede maja ees eksamiks. Ma ei viitsinud süstemaatiliselt õppida, vaid alustasin järjest uute harjutustega. Aga eelmiseks eksamiks olin õppinud sama süsteemitult ja just selline mitmete nurkade alt lähenemine oli kokku kujundanud tervikliku pildi. Seekord pidi sama moodi minema.

*
Istusin oma sahtlis ja vaatasin vanu pabereid. Paberite hulk oli kokku sama suur nagu ma ise. Olin vanasti kirjutanud mitmesuguseid ajalehti. Ühe ajalehe nimi oli "Raamat ilmub iga nädal". Seda oli säilinud ainult üks number. Oli näha, et algselt pidi mul pabereid veel rohkem olnud olema. Oma raamatutes olin osanud tõepäraselt linnaelu kujutada, sest kirjutasin oma eluga võrdluse põhjal.

*
Istusin liivakastis. Lähedal hakkas liikuma suur veoauto. Oli karta, et suure auto aknast ei ole väikest autot näha ja minust sõidetakse üle. Aga siiski ei sõidetud.

*
Ema ütles, et ma peaksin Klausile asjade terviklikkust seletama. Ma kartsin, et mul ei ole füüsikavalemid nii hästi meeles. Klausile oli antud õppeülesandeks purk. Ta pidi kirjeldama purki füüsika, matemaatika ja kõigi teiste teaduste seisukohalt.

*
Uksest tulid sisse prostituudid ja hakkasid juttu ajama. Mõtlesin neile öelda, et mind nad ei huvita, aga ma ei ole nende peale vihane. Neil oli kõigil aids ja osadel ka süüfilis. Ema ütles, et meie kvartalit nimetatakse prostituutide kvartaliks. Varem ma olin keeldunud teed juhatamast, kui keegi prostituute otsis. Mõtlesin, et võibolla järgmine kord juhatan.

*
Vares lõi nokaga kõva hoobi vastu meie akent. Oli karta, et ta võtab uuesti hoogu, kuni õnnestub aken purustada, ja siis tuleb inimestele kallale. Koputasin vastu akent, et vares eemale peletada. Seepeale tuli kohale hulk varblasi ja muid linde, kes hakkasid ka vastu akent taguma. Koputada poleks tohtinud, sest mõned inimesed koputasid selleks, et linde söötmiseks kohale kutsuda. Raisakotkal õnnestus tuppa sisse pääseda. Võtsin temast kinni. Kartsin, et saan laibamürgituse, kuna ta on surnud loomadega kokku puutunud. Ma ei teadnud, kas mul on kätel haavu, kust laibamürk sisse pääseda võib.

*
Nägin sageli unes, et mul võib magistriõpe lõpetamata jääda, kuigi tegelikult oli see mul juba lõpetatud. Jõudsin järeldusele, et need unenäod tulevad sellest, et mul pole kaitsmise tulemust õpinguraamatusse sisse kantud. Otsustasin minna õppehoonesse ja lasta selle tagantjärele sisse kirjutada.

0 vastukaja: