pühapäev, juuli 03, 2011

Loomavagun

Olime Ameerikas. Üks meist rääkis, et selles osariigis elab sajanditetaguste Eestist väljarändajate järeltulijaid, sest nad arvavad, et neid on kolm suguvõsa, mida nad tähistavad kolme lähestikku asuva Eesti küla nimedega. Need väljarändajate järeltulijad ise ei mäletanud, mida need nimed tähendavad, aga meie teadsime. Mõtlesin, et nad ei pruugi tegelikult kõik omavahel sugulased olla, sest kui küla nimega tähistati ühest külast väljarändajaid, siis külas arvatavasti kõik omavahel sugulased ei olnud. Väikest last taheti magama panna, aga ta ei tahtnud jääda. Leiti, et täiskavanud võivad ise ees magama minna, küll laps ka lõpuks uinub. Mina kartsin, et järelvalveta jäädes võib laps midagi ohtlikku teha.

*
Lamasin voodis, sest olin haige. Mulle taheti teha kahte protseduuri. Algul ma ei saanud aru, miks on vaja mõlemat teha. Aga üks oli tegelikult ühe ja teine teise haiguse vastu. Minu tuppa oli toodud laste pott, sest arvati, et haigena on mul wc-sse liiga kaugele minna. Väike laps tõusis üles ja tuli minu tuppa. Tal oli eile siin mängimine pooleli jäänud. Nüüd ta avaldas imestust, et mänguasjad ei olegi enam samas asendis, mis eile. Kui ta sellises vanuses eilset päeva mäletas, siis tal oli järelikult väga hea mälu.

*
Panime vaguni uksele sildi "Kiskjad, lõgilased ja muud ketis loomad". Vene võimud olid andnud meile käsu panna silt "Sissepääs keelatud", aga kuna me tahtsime ise siseneda, sõnastasime selle ümber. Läksime vagunisse sisse. Kartsin natuke, et ohtlikud loomad võivad lahti pääseda. Nägime sõidu ajal aknast, et vene ohvitserid teevad midagi vaguni rataste kallal. Võibolla nad tahtsid sinna lõhkeainet panna, et rong õhku lasta. Või tahtsid nad vaguni uksi niiviisi sulgeda, et meie välja ei saaks.

*
Olime laagris. Lugesin öösel oma telgis raamatut. Jutt tundus tuttav. Kirjeldati, kuidas üks mees ja naine kokku said. Võibolla olin seda kohta juba eelmisel ööl lugenud. Või oli raamatus lihtsalt mitu sarnast kohta. See pidi siiski olema täpselt sama koht, sest paremini meeles oleva lõigu sõnastus oli täpselt sama. Aga eelmine öö ma polnud selle kohani jõudnud vist veel järjest lugedes, vaid olin vahepeal lehed kaugemale ette keeranud.

0 vastukaja: