neljapäev, juuli 21, 2011

Morphy nekroloog

Aastal 1883 avaldas Grenzstein esimese eestikeelse maleõpetuse ja võttis male sõna kasutusele. Aastal 1884 24. juulil teatas tema ajaleht "Olevik" maailmakuulsa maletaja Morphy surmast:

Kuulus maletaja Paul Morphi on surnud. P. Morphi sündis 28. Juunil 1817 /tegelikult 22. juunil 1837/ Põhja Ameerikas Nju.Orleani linnas. Juba lapsest saadik näidas ta enesest suurt maletamise osavust ja kümne aastaselt võitis ta juba sellkorral kuulsa Euroopa maletaja Löwenthali ära. Aastal 1857 sai Morphi kui võitja malemängus Nju-Jorgis kuulsaks. Inglismaa suur maleselts kutsus ta oma aasta nõuupidamise pääle, mille läbi tema kuulsus ka Eurooplaste seas tuttavaks sai. Siin võitis ta kõik tähtsamad maletajad ära ning niisama ka Birminghami ja Pariisi malekongressidel, kus tall üksi kaheksa mängu kaheksa mehe vastu ees oli. Kuue kuu järele juba pööris Morphi koju tagasi ja sai siin oma isalinnas riigivolinikuks. Siiski mängis tema Eurooplastega veel kangeste malet ja võitis pea igal korral. 1867 aastast saadik astus ta avalikult võidu platsilt tagasi ja läks viimaks nõdrameeleliseks. Male sõpradele anname siin ühe võidumängu Morphi ja Löwenthali vahel.
/.../

Partii on kirja pandud süsteemi järgi, kus malelaualt puuduvad liinid c ja f, nende asemel on paremal serval i ja k, nagu diagrammilt näha. Käigud on pikas notatsioonis kahes tulbas, kus valge ja musta käigu ees on sama käigunumber eraldi kirjas. Nuppude nimesid tähistavad väiksed algustähed, mis on käigu ees sulgudes.

0 vastukaja: