reede, september 02, 2011

Kopikate taganutmine

Räägiti, et üks kass oskab kabet mängida ja lükkab nuppe edasi. Teise kassi kohta räägiti, et tema mängib kabet teisiti, minnes ise ees ja tõmmates nupu endale järele. Mõtlesin, et kassidel on kabet mängida lihtsam kui malet, sest kabes on lihtsamad reeglid. Ühest eriti targast kassist olin kunagi kuulnud, et tema oskas malet ka mängida. Kabenuppe enda järel tõmbav kass oli meiega samas ruumis. Ta alustas mängu ja tema silmast purskasid pisarad nagu voolikust.

*
Mängisime täringumängu. Kõige paremini mängis seda Henn. Tal tuli peaaegu igal täringuveeretamisel kuus, mis andis talle õiguse kohe uuesti veeretada. Mina olin kunagi pidanud täringumänge juhusemängudeks, aga teised vaatasid, kuidas veeretada, mistõttu ma olin ükskord Veenust mängides viimaseks jäänud. Siis olin ka ühel veeretamisel saanud kolm ühesugust numbrit, aga seda veeretamist polnud arvesse võetud, sest ma olin enne veeretamist öelnud, nagu teeksin ma sohki. Kui Hennul täna mõnel veeretamisel kuut ei tulnud, ei võtnud ta seda veeratamist arvesse, sest tal ei tulnud liigutus välja. See mäng, mida me mängisime, oli reis ümber maailma. Henn ei saanud kuutega finišisse jõuda, sest liiga suure täringunäidu korral oleks ta pidanud finišist tagurpidi tagasi minema. Seetõttu pidi ta lõpus veeretama nii, et tuleks natuke väiksem silmade arv. Kui me vanasti reisi ümber maailma olime mänginud, oli see kulgenud vahelduva eduga. See, kes alguses taha jäi, võis lõpuks juhtima minna.

*
Joonistasin ja maalisin ühte pilti. Kasutasin nii vesivärve kui ka värvipliiatseid. Kõige rohkem kasutasin rohelist. Henn istus oma voodi peal. Kui ta minu juurde tuli, märkasin, et ma ei olnud maalinud karbi põhjale, vaid osalt selle põhjas olnud kilele, mis tuli karbist välja. Mul oli kahju, et osa tööd raisku läks. Mulle tuli meelde, et mul on portfellis mitu aastat vana toit. Üks päev olin seda juba märganud, aga siis oli kell palju olnud, mistõttu polnud aega seda välja võtta. Nüüd võtsin. Kõik toit enam ei kõlvanud, aga nätsud võisid veel kõlvata. Näitasin, et sellele on kirjutatud hind veel kopikates. Nüüd oli käibel euro ja vahepeal oli paar aastat olnud kroon. Kopikates hinda nähes hakkasid vennad nutma. Kuigi kopikaajal olid inimesed oodanud oma raha käibelevõtmist, oli nüüd kopikatest veel rohkem kahju.

0 vastukaja: